Inovacije

Položen kamen temeljac za izgradnju nove zgrade Instituta BIOSENS

Položen je kamen temeljac za izgradnju nove zgrade Instituta BioSens, u okviru kompleksa Univerziteta u Novom Sadu, saopšteno je Grada Novog Sada.


Iz Vlade dodaju da će se kompletna zgrada finansirati se preko projekta Antares, čija je vrednost 28 mil EUR a građevinski radovi na ovoj zgradi koštaće više od 7 mil EUR. Novi dom evropskog centra izvrsnosti prostiraće se na skoro 7.000 m2.
Nova zgrada Instituta nalaziće se na parceli površine 1.400 m2, između Đačkog igrališta, staklenika Prirodno-matematičkog fakulteta i Sunčanog keja, a biće jedinstvena u zemlji, jer će zahvaljujući posebnim antivibracionim karakteristikama objekta omogućiti korišćenje najsavremenije naučne opreme neophodne za razvoj mikro i nano elektronike, senzora i drugih uređaja.


Šef Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Alesandro Bragonzi je naglasio da EIB želi da pomogne svima na evropskom putu na procesu modernizacije, dok je zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Mateja Norčič Štamcar naglasila da uticaj ovog Instituta prevazilazi granice Srbije, jer će uticati na region i celu Evropu u oblasti održive poljoprivrede, što je dokaz da EU računa na Srbiju.

„Siguran sam da će BioSens institut imati najbolje uslove za rad i da će najuspešniji mladi naučnici raditi ovde i učiniti sve da imamo bolje prinose, unapređivanjem zaštite životne sredine, što je uslov napretka bilo koje države. Grad će investirati 60 miliona u infrastrukutru, pešačke staze, parking mesta, a Ulica dr Zorana Đinđića će biti produžena za oko 150 metara. Ovo je nova snaga naše države i Novog Sada. Uskoro nas očekuje druga faza izgradnje Naučno-tehnološkog parka“, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Teme