Banke

ONLAJN PLAĆANJA – O čemu bi trebalo da vodite računa

Visa
Visa

Sa popuštanjem pandemijskih mera i normalizacijom transporta, brojne destinacije su nam ponovo postale  dostupne. Bez obzira na to da li smo se zaputili na domaća popularna letovališta ili na neka mesta van granica  naše zemlje, jedan od načina da sebi olakšamo organizaciju putovanja je da stavke za koje postoji ta opcija rezervišemo i platimo onlajn. 

Danas su nam na raspolaganju brojni sajtovi i aplikacije za pretragu, rezervaciju i plaćanje prevoza i smeštaja. Osim rezervacija, u samo nekoliko klikova na ovim sajtovima možemo da dobijemo informacije o samoj  destinaciji, kvalitetu smeštaja, da pogledamo fotografije, kao i iskustva turista koji su tu već boravili. Za one koji  žele letovanje po svojoj meri, glavna prednost ovih servisa je u tome što omogućuju personalizovano iskustvo  putovanja. Budući da mahom funkcionišu po principu onlajn plaćanja, dodatna pogodnost je i ta što većinu stvari  možemo da platimo dok smo još kod kuće, kako bismo tokom putovanja bili rasterećeni. Prema podacima  agencija koje se bave istraživanjem tržišta i navika potrošača, broj rezervacija koje se obavljaju na taj način, raste  iz godine u godinu. U ovoj godini on iznosi 66%, dok se u 2025. godini očekuje da će taj procenat porasti na 721.  

Ne tako lepa strana ovakvog načina organizovanja letovanja su prevare prilikom plaćanja na internetu. Među  brojnim sajtovima za organizovanje putovanja, rezervisanje smeštaja i kupovinu karata moguće je naleteti na  neke koje služe prevari, odnosno ne pružaju stvarno uslugu koju reklamiraju, već im je cilj da ukradu podatke ili  novac. Ove vrste prevara postaju sve sofisticiranije, pa dodatni oprez nikad nije na odmet. Osim toga, postoje  neke mere predostrožnosti koje možemo da preduzmemo, kako bismo sebe poštedeli neprijatnosti i bili sigurni da  je naš savršen pogled na more plaćen i rezervisan. 

Pažljivo osmotrite sajt i aplikaciju 

Obratite pažnju na izgled sajta koji koristite za organizovanje putovanja. Nikada ne kupujte preko sajtova koji vam  na bilo koji način izgledaju sumnjivo – na primer, ukoliko primetite nešto drugačiji logo ili naziv sajta od onog na  koji ste navikli. Izbegavajte da za ovu svrhu koristite sajt na koji ste stigli preko linka ili pretrage, jer to može biti  lažna stranica kojoj je cilj da ukrade vaše podatke. Bezbednije je da ukucate zvaničnu internet stranicu i direktno  preko nje obavite kupovinu. Dodatna mera predostrožnosti za sve sajtove sa kojima nemate prethodno iskustvo je  da ih proverite, za početak preko opcije Google Reviews ili sajta Trust Pilot. Proverite da adresa veb-stranice na  kojoj želite da izvršite plaćanje počinje sa „https”. Obratite pažnju na simbol katanca pored veb adrese – ukoliko je  označen crvenom bojom, ili ukoliko pretraživač izbaci upozorenje da sertifikat nije validan, nikako ne treba unositi  podatke o platnoj kartici. Oprez je takođe preporučljiv i kada instalirate aplikacije – u Google Play prodavnici  aplikacija u jednom kratkom periodu otkriveno je više od 400 malicioznih (zlonamernih) aplikacija. 

Onlajn plaćanja 

Debitne i kreditne kartice u najvećem broju slučajeva u isto vreme možemo da koristimo za plaćanje na POS  terminalima, kao i za plaćanje na internetu. Vaš novac je bezbedan na računu, jer će vam pre svakog online  plaćanja, putem SMS poruke stići jednokratna lozinka. Sajtovi na kojima vidite oznaku „Mastercard secure Code“  ili „Verified by Visa“ su u okviru 3D-Secure servisa, a potvrda plaćanja se odvija kroz nekoliko koraka. Kada  izaberete robu ili uslugu koju želite da kupite na internet sajtu i odaberete opciju plaćanja karticom (Mastercard ili  Visa), prvo će se otvoriti polje za unos podataka sa vaše platne kartice. Nakon što unesete potrebne podatke,  otvoriće se novo polje za unos dodatne jednokratne lozinke koja će Vam biti poslata SMS porukom na Vaš  mobilni telefon. Unosom jednokratne lozinke potvrdili ste svoj identitet i završili plaćanje. 

Vodite računa o provizijama 

Nije retka pojava da sajtovi i aplikacije naplaćuju određenu proviziju za plaćanje određenom karticom. Zato, pre  nego što ostavite broj svoje kartice, proverite i da li njihovo korišćenje podrazumeva plaćanje nekih dodatnih  troškova. Provizije se takođe mogu odnositi i na naplatu usluge posredovanja koju pojedini servisi obračunavaju.  Zato nije na odmet da cene transporta ili smeštaja proverite i direktno na sajtu kompanije koja pruža te usluge. 

Obratite pažnju na valutu u kojoj plaćate 

Ukoliko onlajn plaćanje obavljate u devizama, prvo proverite da li ste na sajtu ili aplikaciji odabrali da cene budu  izražene u valuti u kojoj je i novac na vašem deviznom računu. Ako to nije slučaj, konverzija valuta često se vrši  po nepovoljnom kursu, što će vam bespotrebno uvećati troškove putovanja.  

Za više saveta i informacija o onlajn plaćanjima posetite platformu ErsteZnali.rs. Platforma je deo besplatnog,  nekomercijalnog programa finansijske edukacije građana koji već više od dve godine sprovodi Erste Banka.  Program je pokrenut sa ciljem da najšira zajednica, od naših najmlađih sugrađana do odraslih, bolje razume  upravljanje svojim finansijama.

Teme