Prehrambena industrija

OŽIVEO PRUŽATOVAC I KOSMAJSKI KRAJ Manifestacija „Kosmajski kazan“

Nakon godinu dana pauze ponovo je zasvirala violina i zagrmelo srpsko kolo na drugoj po redu manifestaciji „Kosmajski kazan“ koja je okupila veliki broj posetilaca ovog vikenda, koji su imali priliku da uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu i degustiraju najukusniju hranu i piće pripremljene po tradicionalnoj recepturi koju su predstavili izlagači iz Šumadije.

„U Pružatovcu se stvara tradicija. Druga po redu manifestacija „Кosmajski kazan“ okupila je veliki broj posetilaca u dvorištu naše kompanije. Bilo je za svakoga po nešto – od specijaliteta u kazanima kao što su pekmez, kompot, domaća rakija, tradicionalni srpski proizvodi sir i med, kao i vrući „Bibli“ domaći čvarci. Ponosni smo i srećni što je manifestacija „Кosmajski kazan“ postala simbol Pružatovca, tradicionalna manifestacija i nezaobilazni deo kulturno-umetničkog programa opštine Mladenovac“, izjavio je Gregor Guberinić predsednik orgnizacionog odbora manifestacije „Кosmajski kazan“ i vlasnik kompanije „Bibli“ koja je organizator ove manifestacije.

Pored velikog broja izlagača tradicionalne hrane i pića koji su prikazali svoje proizvode na petnaest različitihštandova, na manifestaciji „Кosmajski kazan“ učestvovali su poznata violinistkinja Jelena Urošević i kulturno umetnička društva „Šumadija” iz Vlaške, „Vojvoda Janko Кatić“ iz Mladenovca i „Prelo“ iz Rabrovca.

Gospodni Guberinić istakao je da je manifestacija „Кosmajski kazan“ organizovana sa ciljem da se dodatno oživi selo Pružatovac i da je posebno ponosan činjenicom da je, i pored vanrednih okolnosti, manifestacija drugi put uspela da privuče veliki broj posetilaca. Dodao je da su ljudi željni druženja, muzike i dobre atmosfere, a tome je dokaz i ova manifestacija koja je okupila ljude iz okolnih sela, Mladenovca i Beograda.

„Firma „Bibli“ i njihovi čvarci preporodili su Pružatovac i okolna sela, a ovaj kraj je postao prepoznatljiv i po manifestaciji „Кosmajski kazan“. Mi koji živimo u selu preko 50 godina nismo ni sanjali da Pružatovac može da dobije svoju manifestaciju na koju može doći toliko naroda. Ovo nas je ujedinilo i okupilo da zajedno spremamo i prikažemo naše specijalitete, uživamo u etno muzici i pokažemo da smo domaćini kakvih nema u celoj Šumadiji“, istakao je Prvoslav Đokić – Prle, jedan od najstarijih meštana sela Pružatovac.

Manifestaciju „Кosmajski kazan“ organizovala je u svom dvorištu kompanija „Bibli“, poznata po svojim specijalitetima – domaćim čvarcima i domaćoj svinjskoj masti – proizvodima koji su ovenčani priznanjem za Vrhunski kvalitet i ukus (Superior Taste Award) u rangu ekskluzivnih Mišelinovih zvezdica, dobijenim u Briselu 2018. godine. Pokrovitelj manifestacije „Кosmajski kazan“ je gradska opština Mladenovac i ona će otvoriti jesenji ciklus kulturnih dešavanja koje će biti realizovane u okviru manifestacije „Dani evropske baštine“.

Teme