Voćarstvo i vinogradarstvo

Okružni zatvor u Smederevu predstavio drugi put tri vrste rakije na Šumadijskom festivalu rakije

Foto: Danijela Nišavić

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde saopštila je da je Okružni zatvor u Smederevu predstavio po drugi put na upravo završenom Šumadijskom festivalu rakije u Kragujevcu tri vrste rakije koje se proizvode na ekonomiji ovog zavoda.

Na ovom jedinstvenom poljoprivrednom gazdinstvu proizvodi se rakija od jabuka, šljiva i kajsija, a na ekonomiji su zastupljene i stočarska i ratarska proizvodnja.

Ekonomija Okružnog zatvora u Smederevu prostire se na površini od gotovo dva hektara, dok površina pod zasađenim jabukama zauzima 1,1 hektar.

Voće se čuva u hladnjači, kapaciteta 100 tona robe, opremljenoj po HACCP standardu. Osim hladnjače za voće, izgrađene su i dve komore za povrće kapaciteta od po osam tona.

U procesu pravljenja rakije osuđenici iz otvorenog i poluotvorenog odeljenja angažovani su na pomoćnim poslovima, poput branja jabuka, njihovog pranja i čišćenja i drugih poslova koje mogu da nauče od instruktora u ovom zavodu.

U stolarskoj radionici osuđenici izrađuju drvenu ambalažu za rakiju koja je takođe prikazana posetiocima na Šumadijskom festivalu, preneo je sajt Vlade Srbije.

Teme