Zdravlje

KAKO DA PRAVILNO POHVALITE DETE Pohvala uvek za konkretno ponašanje i stvarno postignuće

Foto: Pixabay.com

Autor: Sanja Jovanović, dipl. pedagog

Dragi roditelji, hajde zastanite malo, razmislite i pokušajte da odgovorite da jedno jednostavno pitanje. Кoliko ste puta u toku dana dete pohvalili? Verujem da većina Vas nažalost, ipak više pažnje posvećuje kritici. Ako je zaista tako, onda je pravi trenutak da nešto promenite, na dobrobit i deteta i Vas.


U našoj prirodi je da više pažnje posvećujemo „neprilagođenom ponašanju“ kao i da se trudimo da odmah reagujemo kada dođe do takvog ponašanja. Prisetite se kada ste poslednji put dete pohvalili jer je sredilo sobu ili pokupilo igračke.

Smatrate da se to verovatno podrazumeva, međutim nije tako. Ukoliko se samo obraća pažnja na „loše ponašanje“ automatski detetu stvarate lošu sliku o njegovoj ličnosti. Misliće da šta god da uradi neće valjati, da je manje vredno itd. Ne zaboravite da deca sve upijaju, vrlo dobro pamte i da oni zapravo šta god da urade žele da privuku Vašu pažnju. Roditeljska ljubav, pažnja je najvažnija za dete, pa dete će uraditi sve kako bi je pridobilo makar to bilo i loše.

Sanja Jovanović

Ipak sa druge strane, pohvala ima neprocenjivu važnost i ulogu u razvoju deteta. Utiče na samopoštovanje i samopouzdanje a samim tim i poverenje u sebe, motiviše dete da se trudi. Pohvala u velikoj meri utiče na izgradnju pozitivnog odnosa između Vas i deteta. Pomaže mu da se oseća prihvaćenim, voljenim što je i negde bitno za dalji razvoj. Međutim, pohvala bi trebalo da bude specifična, iskrena i zasnovana na stvarnim postignućima i ponašanju kako bi bila validna.

Pročitajte još:

KAKO PRAVILNO KRITIKOVATI DETE – Кritika uvek za konkretno ponašanje i situaciju ne i za detetovu ličnost

To znači da treba da se potrudite da pohvalite dete za konkretno ponašanje ili postignuće, umesto da primenjujete opštu pohvalu poput „Bravo, super si to uradio/la“, bolje je „Sjajno što si se potrudio/la da središ sobu.“ Odmah kada primetite, pohvalite dete jer će ga to odmah motivisati da nastavi još bolje.

Uspostavite balans između pohvale i kritike, trudite se da dete često pohvaljujete ali nemojte zaboraviti da je važno dati konstruktivnu kritiku kako bi dete znalo ukoliko negde greši da ispravi. Od važnosti je da pohvala zapravo bude povezana sa ciljem koje dete treba ili želi postići. Pohvalite dete za napredak i trud pa i ako nije uspelo da ispuni cilj. Zato, što više hvalite dete. Posle izvesnog vremena videćete koliki efekat će pohvala imati na dete, ako je primenjujete na pravi način.

Gradite odnos sa decom baziran na toplini, poštovanju, ljubavlju jer je to ključ svega.

Teme