Info

U Domu kulture „Vojislav Ilić“ na planini Rudnik otvorena izložba

Zajedno Crnučanke i Sonja Radaković

Na Trgu Rudara, ispred Doma kulture „Vojislav Ilić“, na planini Rudnik, otvorena je izložba, praćena performansom pod nazivom „Polaris“, umetnice Sonje Radaković.

Izazovno i neočekivano umetničko izvođenje izgleda kao isečak iz dečijeg igrališta iz parka. Beton i metalna konstrukcija ljuljaške, postavljeni su kao podijum za grupu žena. One, obučene u bele haljine, jedna za drugom, rade serije zgibova, dok u pozadini odzvanja naracija muških glasova, koji objašnjavaju kako se traži zvezda Severnjača.

„Čini mi se da smo svi mi, tokom ovog polučasovnog performansa, svedočili svoj težini života jedne žene i njenoj lepoti u tome. Sav znoj, bol i neprestani trud, zajedno sa kišnim kapima danas na Rudniku, ostaće nam svima u sećanju“, rekao je Nikola Кolja Božović, umetnički direktor projekta.

Ova vizuelna umetnica aktivno izlaže od 2007. godine, višestruka je dobitnica Fonda za mlade talente Republike Srbije i dobitnica je nagrade 58. Oktobarskog salona (Beogradsko bijenale).

„Želeli smo da afirmišemo stvaralaštvo žene i kroz umetnost, kao krunu njenog izražavanja. Pored standardnih uloga žene kao majke, supruge, domaćice i radnice, ona kroz umetnost izražava svoju dušu i svoje najtananije impresije o svetu oko sebe“, navela je Tamara Srbinović, menadžerka projekta.

Program je započeo nastupom najstarije pevačke grupe „Crnućanke“ koja izvodi narodnu izvornu muziku“, u sastavu 19 devojaka i žena tri generacije.
U okviru izložbe, koja će trajati do 25. septembra, radove su prikazale skulptorka Zvezdana Novaković, akademska umetnica Vesna Antonić i dizajnerka nakita Nevena Čavorović.

Događaj je realizovalo Udruženje za promociju kulture i umetnosti – Art centrala, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, Кulturnog centra „Mija Aleksić“ Gornji Milanovac, Doma kulture „Vojislav Ilić“ na Rudniku, udruženja „Rudničanin“, udruženja „Vile Rudnika“, seoskog turističkog domaćinstva „Čuvarkuća“ i mnogih drugih.

Teme