Pčelarstvo

Hotel za solitarne pčele OAZA ZA OPRAŠIVAČE u Botaničkoj bašti Jevremovac

Botanička bašta Jevremovac

Oaza za oprašivače svečano će biti otvorena u utorak, 31. oktobra 2023. godine u 11 sati u Botaničkoj bašti Jevremovac. U njoj je postavljen hotel za solitarne pčele, a zahvaljujući njegovom jedinstvenom dizajnu ovaj deo bašte dobio je posebnu prepoznatljivost.


U njegovim šupljinama, solitarne pčele će polagati svoja jaja, dok će posetioci imati priliku da potpuno bezbedno izbliza posmatraju ovaj fascinantni proces.
U sklopu ove nove celine u Botaničkoj bašti postavljene su edukativne table inspirisane i reprodukovane uz dozvolu Smithsonian Gardens iz Vašingtona, a koje pružaju informacije o oprašivačima, njihovim karakteristikama i načinima na koje im možemo pružiti podršku u svom okruženju.

U sklopu Oaze za oprašivače posađen je i veliki broj biljaka koje cvetaju u različitim periodima godine – od ranog proleća do kasne jeseni, i time obezbeđuju hranu insektima tokom celokupnog perioda njihove aktivnosti, što je posebno važno u gradovima.

Ovaj jedinstveni kutak je realizovan uz podršku Ambasade SAD u Beogradu i ima za cilj da edukuje posetioce o važnosti oprašivača i njihovoj ulozi u urbanim sredinama.

Teme