Pčelarstvo

Osniva se Evropski pčelarski savez (EBA)

Veljko Đurović, pčelar iz Bijelog Polja Foto: Privatna arhiva

Usled mnogobrojnih problema u pčelarskom sektoru Evrope, pre svega po pitanju ogromnog procenta falsifikata meda na tržištu, evropski pčelari su odlučili da formiraju Evropski pčelarski savez (EBA), kako bi se pred nadležnim organima adekvatno borili za spas pčelarstva koje je ugroženo. Kako je navedeno na sajtu SPOS-a, osnivačka skupština održaće se u Beogradu 10. februara 2024. godine u 15 sati u Svečanoj sali Upravne zgrade Beogradskog sajma.

Svoje prisustvo na Osnivačkoj skupštini potvrdili su predstavnici saveza i udruženja koji su pristupili EBA i to iz Slovenije, Mađarske, Poljske, Nemačke, Rumunije, Bugarske, Grčke, Ukrajine, Litvanije, Malte, Irske, Velike Britanije, Italije, Srbije, Severne Makedonije, Crne Gore, Republike Srpske.

Očekuje se da će sedište EBA biti ustanovljeno na teritoriji EU, gde će se voditi najveća borba za prava pčelara i potrošača.

– Evropski pčelarski savez će aktivno sarađivati sa svim pčelarskim organizacijama u Evropi, uz podržavanje svih aktivnosti Svetske pčelarske federacije Apimondija, na unapređenju pčelarstva, uz ukazivanje na lokalne evropske probleme koje moramo da rešavamo na lokalnom evropskom nivou – navodi SPOS.

Dodaju da su, pored pčelara, ugroženi i potrošači meda, ali i evropska poljoprivreda, „jer joj preti masovno napuštanje pčelarenja od strane razočaranih pčelara, što bi vodilo u drastično smanjenje broja pčela i prinosa u poljoprivredi zbog smanjenog oprašivanja pčelama“. Veliki doprinos smanjenju broja pčela daje i nekontrolisano trovanje pčela pesticidima, te je neophodno uvesti dodatne vidove podrške pčelarstvu.

Podsetimo, inicijativni sastanak za osnivanje Evropskog pčelarskog saveza održan je u oktobru prošle godine, a tada je dogovoreno da se osnivačka skupština održi u u Rači, 9. februara 2024. godine.

Teme