Agro Svet

Ponovo se očekuje oštra konkurencija između evropske i crnomorske pšenice

Foto: Pixabay.com

Posle Egipta prošle nedelje, sada je Alžir raspisao tender, za isporuku u aprilu. Ponovo se očekuje oštra konkurencija između evropske i crnomorske pšenice. Evropske žitarice su imale koristi od slabljenja evra prema dolaru, ali to nije pomoglo da se zaustavi preovlađujući pritisak snižavanja. Taj pritisak dolazi od Čikaga i od Crnog mora. Nakon dužeg vikenda u SAD, poslednji izveštaj USDA ostaje težak za absorbovanje.


Što se tiče Rusije i Ukrajine, posle praznika nastavlja se njihova međusobna konkurencija. Alžir je kupio između 500.000 i 700.000 t pšenice opcionog porekla za aprilsku isporuku po oko 265,50 $/t C&F. Egipat je pokrenuo tender za isporuke u drugoj polovini marta. Tunis je ponovo na tržištu za 150.000 t meke pšenice i 50.000 t durum pšenice. Alžir takođe kupuje 160.000 t kukuruza i 30.000 t stočnog ječma. Za ječam, FranceAgriMer prognozira značajan rast krajnjih zaliha, na 2,11 mil t, što je najviši nivo od 2010. To je uglavnom zbog slabog izvoza poslednjih meseci. Krajnje zalihe kukuruza se očekuje da dostignu 2,18 mil t, to je za 180.000 t više od prošlomesečne procene.
Američka tržišta su 15. januara bila zatvorena zbog praznika (Dan Martina Lutera Kinga). Posle izveštaja USDA, fondovi su masivno prodavali kukuruz i soju, a u manjoj meri i pšenicu. Ono što je najviše iznenadilo trgovce je korekcija naviše proizvodnje 2023. Polarni hladni talas trenutno pogađa SAD i mogao bi da ošteti pšenicu u oblastima bez snežnog pokrivača. Za sada, ipak, to izgleda nije predmet brige trgovaca, koji i dalje uglavnom prodaju. Rast američke proizvodnje kukuruza i zalihe objavljene u petak od strane USDA nastavljaju da dominiraju razmišljanjima, kao i rast svetskih zaliha kukuruza. To takođe utiče na američku pšenicu, uprkos sniženju krajnjih zaliha u izveštaju.

Soja ima bolje rezultate, sa vrlo malim jačanjem juče u Čikagu na zatvaranju. Podaci o američkoj preradi soje su takođe stigli, sa rekordnih 195.328 mil bušela, što decembar 2023. čini mesecom sa najvećom preradom ikad. U kontrastu prema Evropi, kojoj su dobrodošli novi tenderi, američke cene nastavljaju sa padom. To je uglavnom slučaj sa sojom, gde je situacija u Brazilu i dalje predmet diskusija.

Teme