Agro Svet

Kina odobrila uvoz argentinske pšenice

Foto: Pixabay.com

Cene sirove nafte nastavljaju da rastu jer se pojačavaju tenzije u Crvenom moru. Cena barela sirove nafte u Njujorku je sada iznad 78 $, vrativši se na maksimume iz novembra. Konkurencija se nastavlja, francuska pšenica se približava ruskoj u zoni 235 $/t FOB. Globalni pritisak ostaje oštar, i dalje ima dosta ponude da bude prodato, primoravajući učesnike na tržištu da prilagode cene prema najjeftinijoj ponudi. Konkurencija je još jača sada kad je Kina odobrila uvoz argentinske pšenice.

Na početku nedelje, Evropska komisija je objavila nove bilanse, sa krajnjim zalihama pšenice povećanim za 0,7 mil t na 19,1 mil t. Uvoz kukuruza jeostao na 19 mil t, uprkos oštroj konkurenciji ovog proizvoda i pšenice za stočnu hranu. Što se tiče uljane repice, uvoz je ostao na 5,6 mil t, iako se sada postavlja pitanje odakle će se uvoziti. Talas optimizma sredinom nedelje je uticao na rast cena većine roba. To je primarno podstaknuto kupovinama od strane fondova. Cene pšenice, kukuruza i uljane repice na Evronekstu su samo deimično imale koristi od globalnog entuzijazma. Situacija u Evropi ostaje tmurna, naročito za žitarice, pod pritiskom masivnog uvoza i nedovoljnog izvoza. Uljana repica je imala nešto bolje performanse. Uvoz u EU zaostaje, sa australijskom kanolom koja je kažnjena troškovima transporta zbog blokade Crvenog mora.
Svi poljoprivredni proizvodi su pod pritiskom snižavanja. Američka roba, koja je već pokušavala da bude konkurentnija, dodatno je pritisnuta jačanjem dolara. Izvozne inspekcije za pšenicu su pokazale 264.666 t što je ispod očekivanja i ubrzalo je snižavanje. Iako je brazilska setva još na čekanju, učesnici na tržištu
kukuruza su se koncentrisali na generalno komotne južnoameričke bilanse. Sredinom nedelje jačanje gotovo svih roba koristilo je tržištu žitarica. Fondovi su kupovali. Cene soje i kukuruza su bile podržane vrlo visokim temperaturama u Argentini. To dovodi u pitanje prethodno dominantni scenario o rekordnoj proizvodnji kukuruza i soje u Argentini. Pšenica je jačala uglavnom prateći ostale robe. Rast cena sredinom nedelje nije ponovljen narednog dana u Čikagu. Pšenica je naročito slabila suočena sa snižavanjem evropskih i ruskih cena pšenice. Kukuruz i soja su imali bolje performanse, u oba slučaja zbog uzdržavanja od prodaje od strane američkih farmera i zbog opreza oko južnoameričkog budućeg potencijala. Argentina privlači najviše pažnje, sa prognoziranim temperaturama oko 40°C naredne nedelje i sa odsustvom bilo kakvih značajnijih padavina.

Teme