Agro Svet

Tržištem kukuruza dominira ukrajinski izvozni pritisak

Foto: Pixabay.com

Posle veoma slabog početka sezone, isporuke pšenice iz francuskih luka sada idu punom parom. Sa relativno mirnim aktivnostima na tržištu žitarica, početak nedelje je obeležen daljim jačanjem cena sirove nafte. Barel sirove nafte je jačao 2,16% na zatvaranju trgovine u Njujorku, približavajući se nivou od 75 $.

U poslednjoj publikaciji, MARS, EU sistem za nadgledanje useva, izrazio je zabrinutost zbog oštećenja od hladnog vremena u severnoj Evropi, naročito u Danskoj i baltičkim zemljama. MARS je takođe zabrinut zbog posledica suvog vremena na durum pšenicu u južnoj Španiji i na Siciliji. Zapadnoevropska pšenica je ponovo u izvoznom nadmetanju, ali ruska pšenica ostaje faktor pritiska, dok je tražnja više utišana posle vrlo aktivne prethodne nedelje na međunarodnoj sceni.

Tržištem kukuruza dominira ukrajinski izvozni pritisak. Samo je uljana repica nešto čvršća, podržana sirovom naftom, rastom cena soje i blago obnovljenim tenzijama oko evropske ponude. Na evropskom tržištu, učesnici će pratiti zaključke Pariske konferencije o žitaricama 25.i 26. januara.
Sa izuzetkom sojine sačme, cene svih roba u Čikagu su blago rasle, podstaknute rastom cena sirove nafte. Sojino ulje je imalo najveći rast, dok je zrno slabije jačalo, ograničeno pristizanjem pritiska južnoameričke žetve. Pšenica i kukuruz su nastavili skroman rast, posle pada nakon izveštaja USDA početkom prošle nedelje, podržani dobrim izvoznim rezultatima. Kao u Evropi, cene u Čikagu pokušavaju da se oporave od oštrog pada početkom prethodne nedelje, ali rast je blag. Slabljenje dolara dovelo je do jačanja pšenice u Čikagu. Kukuruz je takođe jačao i na to je uticala zabrinutost trgovaca oko pada površina brazilskog drugog useva kukuruza. Soja, koja je već jačala prethodnih dana, ostala je mirnija.

Teme