Ratarstvo

SUNOKO Setva šečerne repe u toku „Trendovi pokazuju da će šećerna repa biti najisplativija kultura u poljoprivredi“

Setva šećerne repe Foto: Sara Opačić

Kompanija Sunoko, članica MK Group, zajedno sa svojim partnerima, poljoprivrednim proizvođačima, spremno je dočekala ovogodišnju setvu šećerne repe. Za potrebe prerade u tri Sunokove šećerane biće zasejano oko 32.500 hektara, sa kojih se očekuje oko 1,8 miliona tona šećerne repe.

Svojim partnerima kompanija je tradicionalno obezbedila kvalitetan repromaterijal, kao i novčane avanse za početak proizvodnje u iznosu od 600 evra po hektaru. Ovogodišnja cena šećerne repe iznosi 47 evra po toni za digestiju 16%, uz bonus za seme u iznosu od 2 evra po toni i bonus za poljoprivrednike čija repa bude imala natprosečan sadržaj šećera.

„Trendovi ukazuju na to da će šećerna repa i ove godine biti najisplativija kultura u poljoprivredi. Sunoko i naš Istraživačko-razvojni centar pružiće, kao i do sada, punu podršku poljoprivrednicima u cilju postizanja što većih prinosa i što boljeg kvaliteta šećerne repe. Naš plan za ovu godinu je proizvodnja 290.000 tona šećera”, poručio je Slobodan Košutić, generalni direktor kompanije Sunoko, i dodao da ova količina podmiruje u potpunosti domaće potrebe za ovim proizvodom, ali i ostavlja prostor za rast izvoza.

„Naši strateški planovi i rast prodaje usmereni su na povećanje izvoza Sunoko šećera u Evropsku uniju i na tržišta u regionu. Srbija ima veliki potencijal kada pričamo o proizvodnji šećera, i tu šansu treba da iskoristimo za veći plasman na evropskom kontinentu. Zato je važno da svi zajedno radimo na tome da podignemo prinos šećerne repe na srpskim njivama, a Sunoko je tu da pomogne kroz deljenje ekspertize i najnovijih naučnih saznanja sa svojim partnerima”, rekao je Košutić.

Tokom 2023. godine proizvodnju šećerne repe u Srbiji pratili su izazovni uslovi, ali je ostvaren prinos na nivou petogodišnjeg proseka. Zahvaljujući kompaniji Sunoko, Srbija je jedina zemlja na Balkanu koja je samodovoljna kada je reč o proizvodnji šećera i ima potencijal da se dalje razvija kao neto izvoznik ovog proizvoda.

Teme