Organska poljoprivreda

OTKRIVENO 546 napuštenih parcela Moguće je dobiti zemljište pod ZAKUP za organsku proizvodnju

Foto: Pixabay.com

Identifikacijom zemljišta u državnom vlasništvu u 13 opština, utvrđeno je da je 546 parcela sa ukupnom površinom od 948 hektara napušteno odnosno neobrađeno. Na njima postoji mogućnost podizanja vetrozaštitnih pojaseva za očuvanje zemljišta, kao i uzorkovanje tla koje bi pokazalo potencijal za bavljenje organskom proizvodnjom, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Uprava za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) zajedno su radili na unapređenju upravljanja napuštenim zemljištem u državnoj svojini kroz komponentu „Jačanje ruralne konkurentnosti i produktivnosti u agrobiznis sektoru“ koja je podrazumevala identifikaciju napuštenih parcela u državnom vlasništvu.

Uprava za poljoprivredno zemljište 2020. godine odabrala je 13 jedinica lokalnih samouprava za ovaj projekat, a to su Valjevo, Ub, Osečina, Lajkovac, Mionica, Ljig, Čačak, Gornji Milanovac, Ivanjica, Lučani, Irig, Vršac (Veliko Središte) i Niš (Medijana).

Tokom sprovođenja projekta, zaključno sa novembrom, 1.398 parcela je identifikovano, 546 parcela sa ukupnom površinom od 948 hektara pronađene su kao napuštene, odnosno neobrađene, dok su 852 parcele sa ukupnom površinom 1.228 hektara pronađene kao korišćene na terenu, odnosno da su predmet eksproprijacije.

Prošle godine prvi put rađen projekat

Prošle godine, kada je prvi put rađen projekat, provera je rađena u četiri grada i to Smederevu, Beočinu, Aleksincu i Aleksandrovcu. Krajem 2019. je u njima više od 50 hektara zemlje dato u zakup poljoprivrednicima za podizanje višegodišnjih zasada, navode u Ministarstvu poljoprivrede.

Inače, prema analizama nadležnog ministarstva, procenjuje se da se od 5,6 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta u Srbiji između 200.000 i 350.000 hektara obradivih oranica i livada ne koristi svake godine, dok je površina napuštenog poljoprivrednog zemljišta pod pašnjacima mnogo veća.

Početkom godine, iz Ministarstva poljoprivrede su najavljivali da će ovakvo zemljište biti dato besplatno na korišćenje prvih pet godina. A onda, u narednih 25 bili bi dobijeni povoljniji uslovi, kako bi se na njoj ostvario profit. Urađen je i popis kompletnog zemljišta. Utvrđeno je da je oko 540.000 hektara u državnom vlasništvu.

Teme