Vode Srbije

Pijete rado Prolom vodu, a da li ste znali da se pravi i Prolom pivo? Domaće pivo sa najvećim procentom vitamina B

Foto: Planinka AD

Svi znaju za Prolom vodu, ali je manje poznato da postoji i Prolom pivo. Jednom ko ga proba, uvek ga kasnije ponovo naručuje i uživa u  najboljem ukusu, koji se kako kažu, ne zaboravlja lako. Specifičan ukus i teksturu daje mu Prolom voda, pomešana sa domaćim ječmenim sladom, nemačkim hmeljem i mađarskim kvascem, a posebnog ga čini i tehnologija po kojoj se pravi.

Na obroncima Radana, neposredno na ulazu u Prolom banju, gde je smeštena fabrika Prolom vode od 2002. godine proizvodi se Prolom HBH pivo. Za mesec u proseku 10 tona. Ovo pivo koje je nepasterizovano i nefiltrirano, proizvodi se po licenci Kraljevskog bavarskog piva, po tehnologiji staroj 170 godina.

A kako se došlo na ideju da se gostu ponudi ovo piće iz domaće radinosti? Iz potrebe da se obogati ponuda i sadržaj Prolom banje, kao i želje da se upotpuni boravak i uživanje u Banji, novim, osvežavajućim napitkom koji će spojiti benefite lekovite Prolom vode sa konceptom opuštanja i hedonizma. Po uzoru na dešavanja u razvijenim evropskim državama poput Nemačke, Češke, Austrije, gde je ovakav tip mini pivara u to vreme pre dvadesetak godina bio u snažnoj ekspanziji, u Planinki je doneta odluka da se pokrene proizvodnja Prolom piva za potrebe ugostiteljskih objekata.

Svetlo i tamno Prolom pivo

Glavni sastojci Prolom HBH piva su Prolom voda, koja i daje specifičan ukus i teksturu, uz domaći ječmeni slad, nemački hmelj i mađarski kvasac. Procenat alkohola je 4,5%, a čitav proces proizvodnje strogo je kontrolisan po svim HACCP standardima. U ponudi se može naći svetlo ili tamno i ima dokazano najveći procenat vitamina B u poređenju sa ostalim domaćim vrstama piva u našoj zemlji.

Nastanak jedne od najmlađih banja u Srbiji PROLOM BANJE, a koja postoji još od doba Rimljana…

Visokoalkalna voda koja PRODUŽAVA životni vek Na Radanu izvor i punionica PROLOM VODE (FOTO galerija)

LUKOVSKA BANJA “Najviša” banja Srbije na 681 metara nadmorske visine sa 37 lekovitih izvora, a u njoj se kupao i kralj MILUTIN

Značenje skraćenica HBH

Uz naziv Prolom pivo i ide i HBH. To je skraćenica naziva kraljevskog Bavarskog piva po čijoj licenci se i proizvodi Prolom pivo.

Prolom pivo služi se samo u objektima Planinke Kuršumlija

Prolom HBH pivo, dostupno je u hotelima i na bazenima u Prolom Banji i Lukovskoj Banji, zatim u Etno krčmi u Prolom Banji i Etno kolibama u Lukovskoj Banji. Može se popiti i u Kuršumliji, gde se služi u Gradskoj pivnici i Gradskoj kafani. Za sada nije u planu širenje prodaje. Želja je da se sačuva autentičnost i da to bude pored prirodnih lekovitih faktora zaštitno piće banja, posebno u letnjem periodu uz degustaciju domaćih specijaliteta. 

Točeno…

Prolom HBH pivo prodaje se isključivo kao točeno. Cena velikog točenog je 150 dinara, a malog 100 dinara.

ŽIVELI!

Teme