Lov i ribolov

Vanredne kontrole ribarskih područja ribočuvarske službe JP Vojvodinašume, ovo je preliminarni plan

U vreme zabrane korišćenja stajaćih mrežarskih i samolovnih alata, u periodu od 15. aprila do 31. maja, kao i izvan perioda zabrane, do kraja juna 2021. godine, ribočuvarska služba JP Vojvodinašume organizovaće veliki broj vanrednih kontrola svih ribarskih područja na kojima je upravljač.

Fokus vanrednih akcija biće delovi Ribarskih područja “Bačka“, “Banat” i “Srem”, kao i vrlo rigorozne kontrole privrednih i rekreativnih ribolovaca na RP “Gornje Podunavlje“ i RP “Koviljsko-petrovaradinski rit”, dok će van perioda zabrane vanredno biti kontrolisana i ostala ribarska područja.

Kod rekreativnih ribolovca kontrolisaće se broj štapova koji se koristi za pecanje (max. 3 dozvoljeno), ulov ribe ispod mere (za svaku vrstu plemenite ribe je propisana dužina), maksimalni dozvoljeni dnevni ulov (max. 5 kg plemenite ribe), evidencija ulova, a kod privrednih ribara strogo će se konrolisati vrste i broj alata, u cilju sprečavanja krivolova i zaštite ribljeg fonda u doba mresta najznačajnijih ribljih vrsta.

U vanrednim kontrolama ribarskih područja kojima upravlja JP Vojvodinašume, učestvovaće kompletna ribočuvarska služba, 23 ribočuvara sa 11 čamaca i 1 gliserom, uz korišćenje savremene opreme za noćno osmatranje, termovizijske kamere i dron za osmatranje i navođenje ribočuvarskih patrola iz vazduha.

Ribočuvarska služba JP Vojvodinašume je planom akcije za 28.04.2021. obuhvatila kompletno područje RP “Labudovo okno” i područje oko Smederevske ade, koje pripada RP “Banat”. Kontroliše se više od 40 km glavnog toka reke Dunav, kao i leva i desna strane obale od Smederevske ade do ušća reke Nere u Dunav. Akcenat akcije je kontrola rada i vrste alata koje koriste privredni ribari ,a narednog dana rano ujutro (29.04.) akcija je nastavljena sa detaljnom kontrolom rekreativnih ribolovca na obali.

Preliminarni plan vanrednih kontrola u proleće 2021. godine

  1. na delu Dunava, od 1.367 do 1.297 km (RP “Bačka”);
  2. na delu Dunava, od 1.433 do 1.367 km (RP “Gornje Podunavlje”);
  3. na delu Dunava, od 1.233 do 1.187 km (RP “Srem”);
  4. na delu Save, od 207 do 123 km i od 96 do 49 km (RP “Srem”);
  5. na delu Dunava, od 1.112 do 1.075 km (RP “Banat”)
  6. na delu Dunava od 1.091 do 1.077 km (RP “Labudovo okno”),
  7. na ribolovnim vodama oko Kovilja i Gardinovaca (RP “Koviljsko-petrovaradinski rit”).

Teme