Ratarstvo

Dani polja strnih žita na imanju „Čenej Agrara“

Koliko je važna uloga nauke u brazdi i koliko se znanje može upravljati rizicima u poljoprivredi, prikazano je na prvim ovogodišnjim Danima polja strnih žita, koje je organizovala Poljoprivredna stručna služba na imanju „Čenej Agrara“ sredinom juna na Čeneju. Zajedničkim snagama agronomi i zaposleni „Čenej Agrar“, po savetu Poljoprivredne stručne službe, organizovali su zvaničan ogled strnih žita i herbicidnih tretmana. Ovom prilikom više od 350 prisutnih poljoprivrednih proizvođača kao i kolega iz struke, mogli su da uvide značajan potencijal pojedinih sorti pšenice i ječma.

U ogledu je bilo preko 98 različitih sorti renomiranih domaćih i stranih selekcionera strnih žita. Ovo je bio jedinstven događaj u Srbiji da se na jednom mestu moglo videti toliki broj i takav sortni potencijal.

„Bila nam je čast i zadovoljstvo da ugostimo sve posetioce ovoga skupa. Nakon dve godine pauze zbog nastale situacije sa COVID-19, uspeli smo da održimo skup ove veličine i da razgovaramo o novitetima u poljoprivrednoj proizvodnji“, izjavio je Miroslav Vlaović, menadžer poljoprivredne proizvodnje „Čenej Agrara“.

O „Čenej Agraru“

„Čenej Agrar“ se bavi poljoprivrednom delatnošću više od jednog veka, najpre u okviru kompanije Neoplanta a od 2017. godine samostalno. Nalazi se u blizini Novog Sada, između Čeneja i Siriga. Primarna delatnost preduzeća je ratarstvo. U  vlasništvu sektora Ratarstva je 847ha poljoprivrednog zemljišta, 39ha građevinskog zemljišta i 10ha šume. U okviru poljoprivrednog zemljišta 84% je I klasa, 14% II klase i 2% III klase. Više od 70% zemljišta je pokriveno sistemom za navodnjavanje. Od toga se 62% navodnjava tifonima a 38% centar pivotima. 

U setvenoj strukturi 2020. godine od kultura su  bile zastupljene soja (17%), semenska soja (15%) kukuruz (44%), semenski kukuruz (5%),  pšenica (16%), semenski suncokret (3%).

U planu je intenziviranje sistema za navodnjavanje i proširenje skladišnih kapaciteta koji su trenutno 7.000t  merkantilne robe. „Čenej Agrar“ zapošljava 17 radnika u sektoru ratarstva.

Teme