Agro Svet

Na čikaškoj berzi pojeftinila pšenica, kukuruz i soja, sojina sačma poskupela, isti trend i na berzi u Parizu

Foto: Delta Agrar

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je pojeftinila 3,61%, dok je kukuruz pojeftinio 0,45%.

Tokom nedelje cene svih roba u Čikagu su slabile zbog likvidacionih prodaja od strane fondova. Kukuruz je slabio, uglavnom prateći ostale proizvode. Sektor etanola, koji je bio vrlo dinamičan od početka sezone, mogao bi imati posledice od pada tražnje, koji će pratiti naftu ako se ponovo uvedu restrikcije putovanja po mnogim zemljama.

Na početku nedelje, cene pšenice u Čikagu su beležile negativan trend nakon izveštaja o Australiji, gde se očekuje rekordna proizvodnja od 34,4 miliona tona, i objavi rejtinga useva ozime pšenice od 44% dobro do odlično, što je bilo iznad očekivanja trgovaca. Na kraju nedelje, cene su oštro rasle.

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja je pojeftinila 1,75%, a sojina sačma je poskupela 0,11%.

Soja je početkom nedelje beležila silazni trend, uprkos dobrim aktivnostima prerade, koje se očekuje da budu potvrđene za mesec oktobar. U Brazilu je posejano 91% do 26. novembra, što reflektuje dobre uslove za setvu. Američka žetva soje je pri kraju. Krajem nedelje, cena soje je jačala zbog novih američkih izvoznih prodaja za Kinu.

A u Parizu…

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je pojeftinila 4,91%, a kukuruz je pojeftinio 6,07%.

Početkom nedelje kukuruz na Evronekstu je slabio usled pritiska novog roda, prateći pšenicu. Žetva kukuruza se u Francuskoj bliži kraju, prema Ministarstvu poljoprivrede. 

Francuska pšenica nije bila konkurentna na egipatskom tenderu.

Evropska komisija je objavila da je prodaja pšenice van EU dostigla 11,62 miliona tona, delimično uključujući francuske podatke, koji su trenutno na 1,88 miliona tona, što je i dalje niže od realnog, jer su procene francuskog uvoza do sad preko 3,3 miliona tona.

Teme