Voćarstvo i vinogradarstvo

Srbija među prve tri zemlje u svetu za izvoz sadnica leske u EU

Foto: Pixabay.com

Evropska Komisija je nakon sprovođenja opsežnih i složenih procedura odobrila Srbiji izvoz sadnica leske bez ijednog dodatnog zahteva. Izdatim odobrenjem Srbija je postala treća država na svetu koja sada može da izveze sadnice leske na teritoriju Evropske Unije, a nakon odluke EU da obustavi uvoz visokorizičnog bilja iz svih zemalja još 2019. godine. Prve zemlje koje su stale u red za ova izuzeća jesu Japan, Australija, Srbija, potom Novi Zeland, SAD i Turska, navodi se na sajtu ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Srbija je tom odlukom EK među prvim zemljama koje su bile u stanju da pripreme izuzetno obimne materijale, koji su pored ostalog podrazumevali prikupljanje svih naučnih i tehničkih podataka ikada objavljenih po pitanju štetnih organizama vezanih za tu biljnu vrstu uključujući i sitem organizacije kontrola, izveštaje o registraciji pesticida itd.

Ovo je druga dozvola koju je Srbija pojedinačno dobila, nakon dobijanja iste za sadni materijal jabuke 2020. godine, što govori između ostalog i o stanju poljoprivrede, sistema i nauke. U narednom periodu očekuje se i odluka za izvoz sadnica koštunjavog voća.

Odobravanje izvoza je od izuzetnog značaja za srpske rasadničare iz Rasinskog okruga, teritorije Grada Šapca i Zapadnobačkog okruga koji su takođe imali veliki udeo u pripremi ovako teške i obimne dokumentacije.

Teme