Agro Svet

BERZE U ČIKAGU I PARIZU Pšenica poskupela 16,04% odnosno 19,43%, kukuruz 6,92% odnosno 12,11%

Foto: Anka Kačarević

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 16,04%, a kukuruz je poskupeo 6,92%. U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 19,43%, a kukuruz je poskupeo 12,11%.

Cene kukuruza u Čikagu, rasle su izazvane geopolitičkom situacijom i strahovanjem za predstojeću žetvu kukuruza u Južnoj Americi. Kiša u Argentini, koja je padala krajem nedelje, može uticati na poboljšanje stanja useva kukuruza. Cene pšenice tokom nedelje su dostigle devetogodišnji maksimum, usled geopolitičkih dešavanja između Ukrajine i Rusije. U Ukrajini je objavljen rat i krajem nedelje je cena u Čikagu zabeležila izrazito visoke nivoe. Analitičari procenjuju da će američke površine pod kukuruzom biti 91,8 miliona ejkra.

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja je poskupela 4,36%, a sojina sačma je poskupela 3,50%. Prema AgRural, brazilska žetva soje je dostigla 33% prošle nedelje, u odnosu na 15% prošle godine. Na severu Brazila, u državi Mato Groso, kiše ometaju žetvu, dok je jug Brazila pogođen nedostatkom vode. S druge strane, u Argentini je prisutan vremenski fenomen La Ninja, iako su zabeležene padavine poslednjih nedelja. Spram toga, berza u Buenos Ajresu je procenila proizvodnju soje na samo 42milionatona.Zabeležene suameričke prodaje veće količine ove uljarice Kini.

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 19,43%, a kukuruz je poskupeo 12,11%.

Početkom nedelje cene svih proizvoda na Euronekstu su rasle. Cene pšenice i kukuruza su napredovale usled geopolitičkih dešavanja. Ekonomske sankcije protiv Rusije će imati posledice kako na tokove u basenu Crnog mora, tako i na cene energenata u Evropi.

EU je izvezla 17,68 miliona tona meke pšenice, u odnosu na prošlogodišnjih 17,25 miliona tona. Uvoz kukuruza je dostigao 10,55 miliona tona, što je manje nego prošle sezone kada je uvezeno 10,79 miliona tona.

Teme