Foto: Pixabay.com
Ekologija

MUP formirao ekološku policiju

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da osnovalo Jedinicu za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine, čiji će primarni zadatak biti borba protiv onih koji uništavaju i zagađuju prirodu i životnu okolinu, prenosi eKapija.

Ministar Aleksandar Vulin naveo je da se rast ekološkog kriminala beleži širom sveta i da za posledicu ima uništavanje celokupne prirode, gubitak biodiverziteta i prirodnih resursa, naglasivši da je na našoj državi da učini sve da zaštiti i sačuva svoje reke, planine i prirodu.

Prema njegovim rečima, borba protiv ekološkog kriminala mora da bude uporna i beskompromisna, baš kao i borba protiv svih ostalih oblika kriminala.

„Svaka zloupotreba, uništavanje i narušavanje prirode i zagađivanje šire i uže okoline i našeg prostora biće sankcionisano i kažnjeno od strane Jedinice za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine, ekološke policije“, rekao je on, dodavši da od pripadnika te jedinice očekuje posebno angažovanje, požrtvovanje i efikasnost.

Načelnik novoformirane jedinice Živica Munćan referisao je ministru o planovima i aktivnostima koje će ova jedinica u narednom periodu preduzeti kako bi se ekološkom kriminalu u Srbiji što pre stalo na put, navodi se sajtu Vlade Srbije.

Teme