Lekovito bilje

LEKOVITA BILJKA koja pomaže u borbi za potomstvo – PISKAVICA ili GRČKO SEME kako se gaji, sakuplja i koristi (2)

Seme piskavice Foto: Dr Vladimir Filipović

Autor: Dr Vladimir Filipović, Institut za proučavanje lekovitog bilja ˝Dr Josif Pančić˝, Beograd i Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje ˝Serbia Organika“

Nažalost u prethodnim godinama, čak i decenijama sterilitet u značajnoj meri remeti živote i svakodnevicu ne malog broja stanovništva. Za tu namenu u narodnoj, potom i u službenoj medicini se koristi određen broj biljnih vrsta. Dve ćemo detaljnije predstaviti u narednim tekstovima – piskavac ili grčko seme i macinu travu ili očajnicu.

LEKOVITA BILJKA koja pomaže u borbi za potomstvo – MACINA TRAVA ili OČAJNICA kako se gaji, sakuplja, suši, čuva i koristi (1)

Piskavica Foto: Dr Vladimir Filipović

Druga biljna vrsta koja se između ostalog koristi u borbi protiv steriliteta jeste piskavica ili grčko seme (Trigonella foenum graecum L.). To je jednogodišnja zeljasta vrsta, visoka 60 cm sa zašiljenim listovima i belim cvetovima. Cveta u periodu jun-avgust. Piskavica je predstavnica familije mahunarki, koje su poznate po osobini da fiksiraju atmosferski azot koji postaje u zemljištu dostupan biljkama koje se gaje posle njih. Piskavica je poreklom iz Mediterana, ali se može gajiti i u kontinentalnoj klimi.

Dr Vladimir Filipović

Kako se gaji

Proizvodi se direktnom setvom semena u periodu setve kukuruza.

Kako piskavica ima jako kratku vegetaciju moguće gajiti i u postrnoj setvi uz obavezno navodnjavanje.

Žetva

U našim uslovima žetva piskavice se obavlja krajem meseca avgusta, kada dve trećine mahuna dobiju žutomrku boju. Najlekoviti deo biljke predstavlja njeno seme (Foeni-graeci semen). Najčešće se koristi kao začin. Poznata je kao jedna od četiri osnovne vrste (korijander, kurkuma, kim i piskavica) za izradu nadaleko poznate začinske mešavine – kari (engl. Curry).

Šta leči

Aktivni sastojci grčkog semena deluju na sniženje nivoa šećera i holesterola u krvi, poboljšava varenje i stvaranje crvenih krvnih zrnaca, takođe suzbija viruse, odnosno zapaljenske procese u organizmu. Prorok Muhamed je govorio za seme piskavice sledeće: „Da se zna vrednost ove biljke, plaćala bi se njena težina u zlatu“.Piskavica predstavlja jednu od najstarijih lekovitih biljaka koja datira još od doba starih Egipćana i Hipokrata. Prema dostupnim zapisima, seme piskavice se koristi kao sredstvo za jačanje organizma nakon velikog i brzog gubitka telesne mase. Spolja se koristi za obloge kod čireva, otoka i žlezda.

Kako se priprema čaj

U narodnoj medicini često se koristi kao sredstvo protiv steriliteta, tako što seme piskavice pozitivno utiče na brojnost i aktivnost spermatozoida. Takođe utiče na povećavanje nivoa testosterona, samim tim i libida. Čaj za povećanje libida se priprema na sledeći način: Potopi se jedna do dve kašike semena piskavice u čašu sa mlakom vodom i ostavi se da stoji preko noći. Ujutru se procedi i popije. Ovaj proces je moguće ponavljati veći broj dana, u zavisnosti od potrebe.

Teme