Plodna zemlja

REGENERATIVNA POLJOPRIVREDA – Principi, primena i zašto je važna

Mirođija u Bačkoj Foto: Danijela Nišavić

Uprkos savremenim merama koje se primenjuju poljoprivredno zemljište danas ima upalo manje ugljenika nego pre samo pola veka. Primenom regenerativne poljoprivrede koja predstavlja novi način uzgajanja useva, a koji održava zdravlje zemljišta i njegov kapacitet da zadržava ugljenik, stanje se itekako može promeniti. Srbija je prva zemlja u regionu u kojoj je kompanija Nestlé počela da primenjuje principe regenerativne poljoprivrede. Projektom će do kraja ove godine biti obuhvaćeno više od 400 tona lokalno uzgajanog povrća.

Kompanija Nestlé već podržava 500.000 poljoprivrednika širom sveta koji primenjuju princip regenerativne poljoprivrede. Planom je da u projekat na globalu uloži 1,2 milijarde švajcarskih franaka do 2025. i ciljem da do 2050. godine dostigne nulti uticaj na životnu sredinu. Za Srbiju je opredeljena početna investicija od 140.000 franaka koje su uložene ove i prošle godine u procese proizvodnje najvećih lokalnih dobavljača kompanije, Telek Paprike i Geneze.

Šta predstavlja regenerativna poljoprivreda?

A šta konkretno podrazumeva u praksi regerativna poljoprivreda – način proizvodnje kojim se povećavaju vlažnost zemljišta i njegov kapacitet da zadržava ugljenik, što donosi veću plodnost zemljišta, bolju otpornost useva i veću biološku raznovrsnost. Ekosistem oko zone proizvodnje je zdraviji, a umesto veštačkih, koriste se organska đubriva.

Minimalna obrada

Jedno od najboljih sredstava za minimalnu obradu tla je direktna setva, prilikom koje ne dolazi do okretanja zemljišta. Na taj način se zadržava većina vlage u tlu i ostavljaju se ostaci koji ga štite.

Recikliranje što više poljoprivrednog otpada i dodatak kompostiranog materijala

Obrada zemlje za cilj ima zdravlje tla, a praksa uključuje recikliranje što više poljoprivrednog otpada i dodavanje kompostiranog materijala. Naučnici su otkrili da zdrava zemlje u sebi sadrže između 50 – 80 odsto ugljenika, i to uglavnom u obliku bakterija, gljivica, raspadajuće biljne materije, insekata i crva.

Ovaj način uzgoja ima za cilj redukciju atmosferskog ugljenika u zemlji i biomasu povećanje bioraznovrsnosti, povećanje i održavanje plodnosti zemljišta, kao i uspostavljanje, održavanje i upravljanje ciklusima kruženja hraniva, vode i organske materije tla.

Stvaranje zaštitnog sloja

Za stvaranje zaštitnog sloja idealne su mešavine pokrovnih useva između glavnih biljaka, koje štite tlo od erozije vetra i vode, poboljšavaju kretanje hranljivih materija u tlu i pomažu u uklanjanju zbijenosti između slojeva. Ovaj pristup takođe podrazumeva oporavak gornjeg sloja zemljišta, koji između ostalog uključuje i sekvestraciju, tj. dugotrajno uklanjanje ugljen-dioksida iz atmosfere.

Kako bi započeli sa praksom regenerativne poljoprivrede, poljoprivrednicima je potreban početni kapital, a tu se uključila kompanija Nestlé koja je koja je dobavljače iz Srbije uvela u svoj globalni projekat regenerativne poljoprivrede.

Tehnologija regenerativne poljoprivrede zasniva se na 5 principa:

  1. neprekidna pokrivenost tla
  2. minimalna obrada
  3. raznoliki plodored
  4. živi koren tokom cele godine
  5. integracija stanovnika tla

Teme