Preduzetništvo

Žene preduzetnice u izvozu hrane – Kako plasirati proizvode putem platformi Amazon i Volmart?

Foto: Promo

Preduzetnice sa Zapadnog Balkana, čije se kompanije bave proizvodnjom hrane, do 3. oktobra mogu da se prijave na konkurs u okviru projekta „Žene u izvozu hrane“ (WEXPORT FOOD), kako bi njihovi proizvodi postali deo američkog tržišta putem platformi Amazon i Volmart.

U Privrednoj komori Srbije održana je konferencija „Žene u srpskoj industriji hrane“, kako bi se promovisao projekat WEXPORT FOOD i dala podrška ženskom preduzetništvu u Srbiji.

Tokom  konferencije učesnice su imale priliku da čuju iskustva uspešnih žena u industriji hrane, saznaju više o trenutnim vidovima podrške od strane državnih organa ili donatorskih organizacija u zemlji, ali i učestvuju u diskusiji o načinima i mogućnostima za kreiranje novih vidova podrške za unapređenje konkurentnosti ženskih biznisa u industriji hrane.

Pomoćnik direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije Bojan Stanić rekao je da se žensko preduzetništvo u Srbiji iz dana u dan sve više razvija i da je potrebno uvoditi nove mere kako bi se pružila dodatna podrška preduzetnicama u zemlji.

„Trećinu registrovanih preduzetnika u Srbiji čine žene, dok među osnivačima i zakonskim zastupnicima privrednih društava čine četvrtinu. Aktuelnu krizu koja se oseća na globalnom nivou karakteriše i nestabilnost tržišta prehrambenih  proizvoda. Iako preduzetnice imaju relativno skroman udeo u okviru kompanija prehrambene industrije, treba da naglasimo prioritet koji ova ekonomska delatnost ima u razvoju naše zemlje. Naime, prema novoj industrijskoj politici i strategiji pametne specijalizacije daje se prioritet proizvodnji hrane odnosno agro biznisu“, rekao je Stanić.

„U okviru prioriteta, prehrambenoj industriji se daje primarno mesto i to pod vrlo obavezujućim naslovom “Hrana za budućnost“. Sa druge strane, Ministarstvo privrede je uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ pokrenulo proces izrade nove strategije za podršku sektoru mikro, malih i srednjih privrednih društava u periodu od 2023. do 2027. godine čije se donošenje očekuje na jesen .

PKS je organizovala javno – privatni dijalog u 11 gradova Srbije. Glavne teme o kojima se diskutovalo bile su regulatorni pravni i institucionalni okviri za sektor mikro malih i srednjih preduzeća, konkurentnost i zeleno poslovanje. Komora je podržala izradu poslovnih aktivnosti za 974 početnika u poslovanju od kojih je 390 žena, a među njima su 52 privrednice iz oblasti prehrambene industrije. 


Teme