Agro Svet

Cena soje nastavila je sa rastom usled povećane kineske tražnje i napete situacije u Brazilu

Foto: Delta Agrar

Rast cena se beleži u Čikagu, početkom nedelje. zbog novonastale geopolitičke situacije, da bi nastavak izvoza iz Ukrajine doveo do oštrog pada cena. Rejting useva pšenice je na najnižem nivou od 1987. godine, sa samo 28% ocenjenih dobro do odlično. Cena soje nastavila je sa rastom usled povećane kineske tražnje i napete situacije u Brazilu, gde štrajkovi vode ka kašnjenju logistike. Vremenske prilike za sada ostaju povoljne za žetvu početkom sledeće godine, sa proizvodnjom procenjenom na rekordnih više od 150 miliona tona. Procenjuje se i proizvodnja kukuruza na 125 miliona tona. U SAD je skinuto 88% soje i 76% kukuruza.


Cene na Evronekstu su rasle od početka nedelje, usled neizvesnosti situacije u Crnom moru. U Francuskoj jesenji poljski radovi nastavljaju stabilnim tempom i uskoro bi trebali biti završeni.
U Ukrajini, do 1. novembra zasejano je 3,5 miliona hektara ozimom pšenicom, u odnosu na prošlogodišnjih 6,1 milion hektara. To sugeriše da će žetva 2023. biti još manja.
U severoistočnim delovima Kine berba kukuruza je pogođena obimnim kišama. Ova regija proizvodi 45% kineskog kukuruza, a pogođena je jakim kišama tokom leta, što je smanjilo rod za oko 30-50%.

Teme