Inovacije

StarTech grantisti i NALED Zajedno činimo razliku za razvoj zelenih inovacija

Foto: NALED

StarTech grantisti iz prethodna dva ciklusa koji rade na razvoju zelenih inovacija, imali su priliku da svoje ideje predstave kompanijama članicama dve tematske radne grupe NALED-a – Saveza za zaštitu životne sredine i Saveza za hranu i poljoprivredu i na ovaj način razmene znanja i iskustva između sebe.

„Oblast životne sredine je jedan od prioriteta NALED-a, nešto čime ćemo se voditi u narednom periodu. Drago nam je što imamo priliku da naše članove, kompanije koje prate najsavremenije trendove u oblasti zelene ekonomije, upoznamo sa idejama StarTech grantista koje smo podržali zajedno sa kompanijom Philip Morris i osmislimo nove modele saradnje“, rekao je direktor za održivi razvoj u NALED-u, Slobodan Krstović prilikom otvaranja pičing sesija.

Kompanije su imale priliku da saznaju sve o novom inovacionom sistemu koji pruža precizna predviđanja o poljoprivrednom prinosu, saksijama za rasade od industrijske konoplje, konceptu montažnog objekta sa instaliranim krovnim sistemom solarne energije, proizvodnji mikrobiološkog đubriva koji služi očuvanju zemljišta, alatima najnovije generacije koji prognoziraju moguća oboljenja u vinogradima te daju signale za prevenciju, biosporinu koji je svojevrsna ekološka zamena za stiropor, uređaju koji pruža adekvatne uslove za uzgoj pčela u ambijentalnom prostoru uz dodatke za izolovanje polena i propolisa, proizvodnji organskih, veganskih i bezglutenskih zdravih slatkiša i upotrebi multifunkcionalne robotske platforme za poljoprivredu.

Ideje bazirane na kriterijumu ekoloških poboljšanja prezentovali su startapovi Nsoilab i Cropt, pčelarska grupa Golden Bee, kompanija Suncokret i preduzeća Atfield Technologies, Coming Computer Engeneering, Bifrost, Logera, BioCombact i White Lemur.

Saradnik na upravljanju projektima Uroš Anđelković iz NALED-a istakao je da je glavna vrednost ovog okupljanja mogućnost da se susretnu mala i velika preduzeća iz čega mogu da proisteknu razni benefiti za sve firme koje dele zajedničke vrednosti društveno odgovornog poslovanja, uspostavljanja stabilnog poslovnog okruženja u sektoru hrane i poljoprivrede i poboljšanju životne sredine u Srbiji.

U okviru StarTech programa kompanije Philip Morris, koji sprovodi NALED, dosad je dodeljeno 57 grantova za razvoj inovacija, od 400 projekata koji su konkurisali za bespovratna sredstva. Početkom marta biće lansiran treći i poslednji konkurs namenjen preduzetnicima, startapovima, mikro, malim i srednjim preduzećima, u cilju razvoja inovacija i digitalne transformacije tradicionalne ekonomije.

Teme