Obnovljivi izvori energije

Solarna elektrana DeLAsol puštena u rad

Najveća bifacijalna solarna elektrana na zemlji DeLasol snage 9,913 MW danas je puštena u rad. Izgrađena je na području opštine Lapovo na površini od 12,5 hektara.


Svečanom puštanju solarne elektrane u rad prisustvovala je Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike, Boban Miličić, predsednik opštine Lapovo, Igor Anić, predsednik izvršnog odbora ProCredit banke i Miloš Kostić, investitor.


Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović rekla je da su saradnja i sinergija javnog i privatnog sektora važne za veću sigurnost snabdevanja i uspešnu zelenu energetsku tranziciju.


,,Solarna elektrana DeLasol je najveća solarna elektrana u Srbiji i primer kako korišćenjem solarne energije možemo u isto vreme unapređivati i sigurnost snabdevanja i životnu sredinu. Naš zadatak kao države, na kome intenzivno radimo i kroz donošenje regulative i kroz pripremu strateških dokumenata, jeste da stvaramo uslove da se grade nove elektrane iz obnovljivih izvora energije, a da istovremeno naš energetski sistem vrši svoj osnovni zadatak, a to je sigurno snabdevanje građana i privrede“, navela je ministarka Đedović.


Miloš Kostić, investitor, zahvalio se na podršci resornom Ministarstvu, Elektrodistribuciji, opštini Lapovo i ProCredit banci.

,,Danas u rad puštamo najveću solarnu elektranu u Srbiji. Osim po veličini, ova solarna elektrana biće najveća i po snazi. Na godišnjem nivou proizvodiće 15.000 megavat-sati električne energije. Njena veličina ogleda se i u broju solarnih panela, postavili smo 17.980 najsavremenijih bifacijalnih panela. U naredne dve godine u planu je izgradnja još četiri solarne elektrane, jedna od njih nalaziće se na području opštine Lapovo. Nadam se da ćemo zajedničkim snagama uspeti da pomognemo Republici Srbiji i da ostvarimo zacrtan cilj da do 2040. godine 40 odsto energije dobijamo iz obnovljivih izvora”, rekao je Miloš Kostić.


Boban Miličić, predsednik opštine Lapovo naglasio je: “Ponosni smo na činjenjenicu da je najveća solarna elektrana u Srbiji izgrađena na teritoriji opštine Lapovo. Zahvaljujući kompaniji DeLasol, Lapovo postaje centar zelene energije, a ono što me posebno raduje jeste nastavak ovog projekta, odnosno izgradnja još jedne solarne elektrane. Administracija naše opštine se pokazala kao dobar partner, građevinsku dozvolu i ostale dozvole potrebne za početak radova izdali smo u zakonskom roku.”

Igor Anić, predsednik Izvršnog odbora ProCredit banke istakao je: ,,Nakon 10 godina uspešne poslovne saradnje na projektima iz domena održivih izvora energije sa kompanijom MT-KOMEX, ProCredit banka je zaista ponosna što je učestvovala i u projektu DeLasol, najveće bifacijalne solarne elektrane u Srbiji. DeLasol je definitivno role model za druge investitore koji ne samo da razumeju temu održivosti, nego su odlučni da je sprovedu u delo. ProCredit banka je idealan finansijski partner za takve biznise, jer imamo decenijsku ekspertizu u oblasti energetske efikasnosti i preko 500 miliona evra investiranih u zelene projekte naših klijenata. Mi ovu temu razumemo, živimo, promovišemo i finansiramo. To je veoma važan deo naše poslovne strategije danas i ubuduće.”

Izgradnja elektrane DeLasol poverena je kompaniji MT-KOMEX koja je lider u izgradnji solarnih elektrana u našoj
zemlji. Do sada su izgradili i isporučili opremu za veliki broj solarnih elektrana na zemlji i na krovovima, ukupne
instalisane snage 60 MW.
Za izgradnju ove solarne eletrane korišćeni su bifacijalni solarni paneli koji imaju mogućnost prinosa električne energije
sa obe strane panela, zbog čega proizvode veću količinu električne energije. Solarni paneli postavljeni su na specijalno
napravljenoj konstrukciji koja omogućava veću apsorpciju reflektovanog zračenja.
Radovi na izgradnji solarne elektrane DeLasol počeli su 7. septembra 2022. i trajali su do 30. marta 2023. godine.

Teme