Obnovljivi izvori energije

Lidija Carević, Udruženje BIOGAS Srbija Bogatstvo plodne zemlje – poljoprivreda u službi energije budućnosti

Lidija Carević, menadžerka Udruženja Biogas Srbija i koordinator projekta Fachverband Biogas e.W. Foto: Oliver Bunić

Srbija, kao tradicionalno poljoprivredna zemlja, ima ogroman potencijal za razvoj biogasnog sektora koji je ključni faktor u transformaciji energetskog sektora ka održivosti. Sa čak 65% površine koju čini obradivo zemljište, poljoprivreda predstavlja vitalnu komponentu ekonomije i društva u Srbiji. Iskorišćenje ovog velikog resursa za proizvodnju biogasa može imati značajan uticaj na energetsku nezavisnost, zaštitu životne sredine i poljoprivredni razvoj zemlje.

Biogas, koji je zapravo mešavina gasova metana, ugljen-dioksida i nekih drugih gasova u tragovima, se dobija anaerobnom fermentacijom poljoprivrednih sirovina koje predstavljaju organski otpad, kao što su stajnjaci, žetveni i ostaci stočne hrane. On se proizvodi u biogas postrojenjima i kao rezultat dobija se toplotna i električna energija. Ostatak tog proizvodnog procesa predstavlja visokokvalitetno đubrivo koje dalje može da se koristi u organskoj proizvodnji.

Korišćenje ovih resursa ne samo da omogućava smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte, kao što je metan koji je čak 22 puta štetniji od ugljen-dioksida, i smanjuje upotrebu fosilnih goriva, već, kada se preračuna, količina ostataka koja se dobija iz poljoprivrede koji su dostupni u Srbiji, dolazi se do podatka da bi bilo moguće instalirati minimalno 500 MW iz biogasa, dok, ukoliko bi se sav taj biogas prečišćavao do nivoa biometana, koji predstavlja odličnu zamenu za prirodni gas, bilo bi moguće podmiriti 50 odsto potreba Srbije za prirodnim gasom. Dakle, polovinu potreba za prirodnim gasom na nivou države možemo da proizvedemo sami, iz otpada. Ovo ne samo da bi smanjilo zavisnost od uvoza već i podržalo razvoj domaće energetske industrije.

Dakle, značaj biogasa za poljoprivredu u Srbiji je ogroman. Osim što omogućava efikasno korišćenje stajnjaka i poljoprivrednih ostataka, biogasna proizvodnja smanjuje zagađenje životne sredine i doprinosi održivom upravljanju organskim otpadom. Poljoprivrednici mogu ostvariti dodatne prihode prodajom električne energije i digestata, što doprinosi ekonomskoj stabilnosti ruralnih područja.

U Srbiji trenutno radi 39 elektrana sa ukupnim instalisanim kapacitetom oko 39 MW, dok je još 79 postrojenja u privremenom statusu povlašćenog proizvođača, što znači da su u nekoj od faza izgradnje. Sektor biogasa u Srbiji je relativno mlad, ali je evidentno da se brzo razvija. U poslednjih nekoliko godina, primetan je porast interesovanja i investicija u biogasnu industriju. Postojeći biogasni projekti su pokazali da Srbija ima značajan potencijal za razvoj ovog sektora s obzirom na dostupnost sirovina, tehnološke kapacitete, ekonomsku održivost. Za njegov dalji razvoj važan je, pre svega, multisektorski angažman i intenzivna saradnja sa sva tri resorna ministarstva, kako Ministarstva energetike, tako i Ministarstva zaštite životne sredine i Ministarstva poljoprivrede.

Kroz podsticajne mere i edukaciju, Srbija može maksimalno da iskoristi svoje resurse i postane lider u oblasti biogasne proizvodnje u regionu. Kao dobar primer, Udruženju Biogas Srbija služi nemačko udruženje Fachverband Biogas e.V., sa kojim je u partnerskom i mentorkom odnosu, s obzirom na to da je Nemačka lider u biogas sektoru u Evropi sa više od 10.000 biogas postrojenja.

Kroz ovo partnerstvo, Udruženje Biogas Srbije može da stekne uvid u efikasne tehnologije, upravljanje projektima i poslovne modele koji su se pokazali uspešnim u Nemačkoj. Takođe, razmena znanja i iskustava sa stručnjacima iz Nemačke pruža mogućnost da se prepoznaju izazovi i pronađu rešenja koja su prilagođena specifičnim uslovima i potrebama srpskog tržišta. Ključno je da se svi relevantni akteri, uključujući vladu, privatni sektor, akademsku zajednicu i civilno društvo, udruže kako bi podržali razvoj biogasnog sektora. Državna podrška kroz stvaranje povoljnog regulatornog okvira, edukaciju, podsticaje i subvencije za biogasne projekte, ključna je za ostvarivanje potencijala ovog sektora.

Održiva upotreba poljoprivrednih resursa za proizvodnju biogasa ne samo da će doprineti energetskoj sigurnosti zemlje, već će i unaprediti životne uslove u ruralnim područjima, podržavajući istovremeno ekonomski i ekološki održivu budućnost za sve građane Srbije.

Biogasni sektor u Srbiji ima potencijal da pruži značajne ekonomske koristi, stvarajući nove poslove i privlačeći investicije u ruralna područja. Poljoprivredni resursi predstavljaju ključnu osnovu biogasne proizvodnje, pružajući održivo rešenje za proizvodnju energije, zaštitu životne sredine i podršku ruralnom razvoju.

Teme