Naša priča

Kako da ne zavisite od vremenskih (ne)prilika?

Foto: www.pixabay.com

Autor Danijela Nišavić

„Republički hidrometeorološki zavod izdao hitno upozorenje – U narednih pola sata jako nevreme, praćeno grmljavinom i gradom“. „Potop u Aleksandrovcu i Kosjeriću, voda nosila sve pred sobom“. „Upalio se narandžasti meteoalarm – vreme može biti opasno“. „Pljusak, grad, bujice ostavile pustoš na njivama“. „“Vanredna situacija proglašena u pet užičkih sela! Izlila se Lužnica, poplavila kuće i njive „Sve zasađeno je uništeno““. Ovo su samo neki od brojnih novinskih naslova poslednjih dana. Proleće sa puno padavina, za domaćine velik rizik da uložen trud i rad se u trenu zbog vremenskih prilika obesmisli. I da nastane šteta, nesaglediva.

Pogledajte polje, pogledajte maline, jagode, sve je to bilo zasađeno, krompir, sve je uništeno“. U ovoj rečenici jednog domaćina iz opštine Užice sve je rečeno. I dok se polako saniraju posledice u strahu od novih padavina, grada i bujica, štete će se tek procenjivati. A da li mora baš tako, da se poljoprivredna proizvodnja obavlja sa velikom strepnjom – Ne mora.

Ponuda Triglav osiguranja

Kako da ne zavisite od vremenskih (ne)prilika? Osigurajte svoje poljoprivredno gazdinstvo, zadrugu ili kooperaciju, da grad, poplava, požar, oluja i drugi nepovoljni vremenski uslovi ne ugroze vaše prihode. Takvo osiguranje je u ponudi Triglav osiguranja.

Možete osigurati useve i plodove koje proizvodite za sopstvene potrebe ili za plasiranje na tržištu i to uz državnu subvenciju ukoliko imate registrovano poljoprivredno gazdinstvo u upravi za trezor. Cena osiguranja se određuje na osnovu zona rizičnosti određenog područja vezano za elementarnu nepogodu koja se osigurava i osetljivosti određene biljne kulture na oštećenja.

Sumu osiguranja određuje osiguranik, s tim da ona ne može preći vrednost koju će usevi, odnosno plodovi, imati u vreme ubiranja.

Šta se može osigurati

Vrste useva i plodova koje je moguće osigurati u Triglav osiguranju:

  • ratarski usevi: pšenica, kukuruz, ječam, uljana repica, soja, šećerna repa, suncokret i ostali usevi;
  • povrtarski usevi: paprika, krompir, kupus, luk, lubenice i ostali usevi;
  • voćarsko-vinogradarske kulture: jabuka, kruška, šljiva, breskva, malina, kupina i ostali plodovi;
  • stabla voćaka i čokoti vinove loze.

Osigurani rizici:

  • Osnovni (grad, požar i udar groma), pri čemu se kao osnovica za određivanje sume osiguranja uzima očekivani prinos i očekivana cena nekog useva u vreme žetve;
  • Dopunski (oluja, poplava, zimsko izmrzavanje ozimih kultura), koji se ugovaraju uz osnovne.

Posebna osiguranja ugovaraju se nezavisno i obuhvataju:

  • gubitak količine i kvaliteta (konzumno/stono voće i grožđe)
  • stabla voćaka i čokote vinove loze do stupanja u rod i u rodu
  • gubitak semenskog kvaliteta
  • useve i plodove u staklenicima i plastenicima

Više informacija možete dobiti na sajtu www.triglav.rs

Teme