Agro Svet

Cene kukuruza i uljane repice na Evronekstu rasle, kao i cene kukuruza i soje u Čikagu

Foto: Danijela Nišavić

Fizičke aktivnosti na tržištu su redukovane, sa malo transakcija i utovarom za transport koji ostaje slab. Crnomorska roba je i dalje znatno prisutna i nastavlja da konkuriše zapadnoevropskoj ponudi. Cene kukuruza su slabile i cene za novi rod su blizu nedavnih minimuma. Dolazeća ponuda iz Ukrajine utiče na tržište. Izveštaj USDA nije uspeo da preokrene sadašnji trend snižavanja na tržištu pšenice, iako je snižena procena proizvodnje pšenice za EU, Kanadu, Australiju i Argentinu. Suočene sa smanjenom izvoznom ponudom uvozne zemlje smanjuju svoje zalihe.

U prvom delu ove nedelje, uljana repica je pala na Evronekstu, prateći trend snižavanja cena palme, kanole i soje. Cene kukuruza i uljane repice na Evronekstu su rasle, ali u manjoj meri, kao i cene kukuruza i soje u Čikagu. Međutim, sirova nafta, koja se sad približava nivou od 90 $/barel u Njujorku, pruža prodršku proizvodnji biogoriva u svetu.

Čikaške cene pšenice su dotakle nove minimume za ugovor sa decembarskim prispećem. Izveštaj USDA o padu svetskih zaliha pšenice omogućio je jačanje pšenice u Čikagu posle pada tokom sesije na gotovo trogodišnji minimum. Žetva jare pšenice je znatno napredovala protekle nedelje i dostigla je 87% površina, što je u skladu sa prosekom u poslednjih pet godina. U isto vreme, počela je setva ozime pšenice. Za kukuruz, USDA je snizilo svoju procenu prinosa u SAD, ali je u isto vreme povećalo površine. Kao rezultat, američka proizvodnja kukuruza, za koju se očekivalo da će da padne, povećana je za 0,6 mil t na 384,4 mil t, dok su prelazne zalihe 2023/24. povećane za 0,4 mil t na 56,4 mil t, što je iznad očekivanja. Svi ti faktori su uticali na cene u Čikagu, koje su snižene. USDA sniženje svetskih zaliha pšenice, naročito na nivou glavnih izvoznika, dovelo je do rasta cena. Kukuruz i soja su samo blago pratili pšenicu, jer su pod pritiskom poslednjih procena proizvodnje u SAD. Sojino ulje je nešto jačalo zbog slabije ponude u Južnoj Americi

Teme