Agro Svet

Povišena procena proizvodnje kukuruza u Ukrajini i Južnoj Americi

Foto: Pixabay

Susret ruskog i turskog predsednika u Sočiju nije završen sa saopštenjem da će se obnoviti crnomorski koridor, niti sa bilo kakvim konkretnim znakom poboljšanja situacije. Rusija je ponovila uslove za obnovu koridora. Učesnici na tržištu ostaju skeptični, uzevši u obzir ponovljeni zahtev da se ruska Poljoprivredna banka ponovo uključi u međunarodni sistem plaćanja SWIFT. Saudijska Arabija i Rusija su objavile produžetak njihove odluke da smanje proizvodnju za 1,3 mil barela dnevno, do kraja decembra. To je bilo dovoljno da podstakne rast cena sirove nafte na 88 $/barel u Njujorku, što je najviši nivo od novembra 2022.

Pored ostalih stvari, tržište reaguje na objavu Evropske komisije će u EU biti uvezeno 134.000 t uljane repice. Agritel procenjuje da će proizvodnja kukuruza u Ukrajini biti 29,3 mil t, u poređenju sa USDA procenom od 27,5 mil t. Procena proizvodnje kukuruza u Južnoj Americi, takođe je povišena. Uljana repica je jačala u skladu sa rastom cena sirove nafte i soje, uprkos padu cena palme i kanole.

Australijska proizvodnja ozime pšenice dolazeće sezone se sada procenjuje na 25,4 mil t, što je rezultat suvih uslova proteklih meseci. Ova procena je u kontrastu sa prošlogodišnjim rekordnim rodom. Kao rezultat toplih, suvih uslova poslednjih nedelja, stanje useva se pogoršalo. Kukuruz je pao 3 poena na 53% „dobro do odlično“, u poređenju sa očekivanih 54%.


Soja, koja je osetljivija na vreme u avgustu, više je pala, za 5 poena na 53% „dobro do odlično“, što je 2 poena niže od očekivanog. Zabeležena je nova prodaja 251.000 t američke soje za „nepoznatu“ destinaciju. Malo slabe kiše će biti nad Kukuruznim Pojasom i visoke temperature će oslabiti. Ipak, suve vremenske prilike će dominirati najvećim delom američkih proizvodnih oblasti u sledećih 10 dana.

Teme