Agro Svet

Posle nedavnog kineskog talasa kupovina francuske pšenice, sada američka meka crvena ozima pšenica nalazi kineski interes

Foto: Pixabay.com

Pritisak od ruske pšenice i pada cena pšenice u Čikagu krajem prošle nedelje, imali su uticaj na pšenicu na Evronekstu, koja je pala na tronedeljni minimum. Trgovci takođe uzimaju u obzir rast ukrajinskog izvoza žitarica iz luka u regionu Odese, uprkos ukidanju dogovora o koridoru. Pritisnut padom pšenice, kukuruz takođe trpi i pritisak novog roda. Posle nedavnog kineskog talasa kupovina francuske pšenice, sada američka meka crvena ozima pšenica nalazi kineski interes.

Situacija u Australiji je mešovita, sa uslovima na zapadu koji su ekstremno suvi i sa pristizanjem dobrodošle, iako zakasnele, kiše na istoku. Finansijska tržišta su nervozna u sadašnjoj klimi visokih dugoročnih kamata.
Rastuća zabrinutost oko globalnog rasta je dovela u Njujorku do najvećeg dnevnog pada cena sirove nafte u godinu dana, što je sniženje za 5,6%. Barel je 84,5 $. Veći deo robnih tržišta je slabio prateći sirovu naftu. Dodatno je i međunarodna konkurencija pšenice i dalje jaka. Međutim, rizik zbog vremenskih prilika je i dalje prisutan. U Argentini, dve glavne berze, Rosario i Buenos Aires su ponovo zabrinute zbog nedostatka padavina u toj zemlji. Uljana repica koja je tokom protekle dve nedelje bila podržana rastom cena sirove nafte, logično je sada slabila.
Vest da neće biti prekida rada federalnih institucija u SAD donela je olakšanje za trgovce i podsticaj za cene. Cene kukuruza i soje su imale koristi od izvoznih prodaja, koje je objavilo USDA, od 210.000 t kukuruza za Meksiko i 132.000 t soje za Kinu. Žetva ova dva useva u SAD je dostigla 23%, što je blago manje od očekivanja. Prošle godine u isto vreme berba kukuruza je dostigla 19%, dok je žetva soje bila dostigla 20%. USDA je objavio da je Kina kupila 220.000 t meke crvene ozime pšenice, što je najvića kupovina te pšenice u 10 godina. To podržava cene u Čikagu. Pad cena sirove nafte je pogodio velik deo robnog sektora. Rast cene pšenice koji je u Čikagu zabeležen od početka nedelje nije dugo trajao. Trgovci interpretiraju postepeno obnavljanje izvoza iz Odese kao dodatnu konkurenciju na međunarodnom tržištu pšenice.

Teme