Agro Svet

Na Evronekstu povećanje cena žitarica

Foto: Pixabay

Prva sesija ove nedelje na Evronekstu je obeležena povećanjem cena žitarica. Cene kukuruza su blago rasle, posle nedavnih minimuma krajem prošle nedelje. Pšenica je takođe rasla, ali izvoznici pažljivo prate izvozne količine iz Rusije. Što se tiče uljarica, rast cena nafte nije pružio snažnu podršku cenama uljane repice ili suncokreta. Pritisak novog roda utiče da se ceo kompleks žitarica snižava, naročito jer izgleda da će rod 2023. u Evropi biti dobar. Među ostalim faktorima, učesnici na tržištu i dalje prate konkurentnost evropske ponude. Nedavni kineski interes za francusku pšenicu omogućio je da se potpiše nekoliko ugovora.

I dalje na međunarodnoj sceni, Egipat je navodno kupio 480.000 t ruske pšenice u privatnom poslu, omogućujući da cena padne ispod minimalne koju propisuju vlasti. Bez iznenađenja, proizvodnja palminog ulja je dostigla sezonski maksimum, na preko 1,8 mil t. Veliki talas kineskih kupovina francuske pšenice poslednjih nedelja nije bio dovoljan da podrži cene, u kontekstu snažne konkurencije između evropske i crnomorske pšenice. Nastavlja se neizvesnost oko proizvodnje pšenice na južnoj hemisferi.


Napredak žetve dodaje pritisak na cene, sa cenama soje koje su na najnižem nivou od sredine juna. Američke žitarice su pale. U Brazilu, CONAB prognozira proizvodnju kukuruza 2023/24. na 119,4 mil t, što je 12,5% manje nego prošle godine. dok proizvodnju soje očekuje da bude 162 mil t, što je rast 7,4%.
Međunarodna konkurencija će verovatno ostati oštra. Makroekonomija je takođe ključno pitanje. Ekonomske i energetske posledice događaja u Izraelu su i dalje neizvesne, ostavljajući naftu blizu 85 $/bušel u Njujorku. Cene pšenice u SAD su snižene, zbog anticipiranja rasta američkih zaliha pšenice u sledećem mesečnom izveštaju USDA. Kod soje cene su pale zbog globalnog sniženja kompleksa uljarica. Kukuruz, sa druge strane, uspeo je da jača zbog kontinuirane neizvesnosti oko nivoa američke proizvodnje.

Teme