Naša priča

ZELENI AKTIVIZAM: Kako je Planet Coalition inicijativa postala najprepoznatljivija akcija pošumljavanja i da li ste joj se priključili?

Da li ste znali da je od početka dvadesetog veka nestala polovina prašuma, a da naučnici strahuju da ćemo do kraja ovog veka izgubiti čak 40 odsto šuma? Kao posledica toga, od 70 do 80 odsto biodiverziteta biće u riziku od izumiranja, dok će proces klimatskih promena biti znatno ubrzan. Prepoznavši da je zaustavljanje ovog negativnog trenda zadatak za celo društvo – vlade, korporacije, finansijski sektor, trgovce i pojedince – kompanija Mastercard pokrenula je globalnu koaliciju Priceless Planet sa ciljem sadnje 100 miliona stabala. Upravo povezanost različitih aktera društva čini ovu inicijativu drugačijom, autentičnom i efikasnom, a prva banka u Srbiji koja je prepoznala njen značaj i koja joj se pridružila je OTP banka. Samo u protekle dve godine više od 33 hiljade klijenata OTP banke priključilo se ovoj najprepoznatljivijoj akciji pošumljavanja planete i postalo deo ove posebne zajednice.

Priceless Planet simbol jedinstva, snage i promena

Pošumljavanje je široko priznato kao jedan od najefikasnijih i najisplativijih načina za suzbijanje klimatskih promena, pa samim tim postoji niz drugih inicijativa koje su usredsređene na sadnju drveća. Međutim, faktor koji izdvaja koaliciju Priceless Planet jeste to što nije fokusirana isključivo na sadnju, već i na obnavljanje postojećih šuma na mestima sa najvećim potrebama i potencijalom za pozitivan uticaj na klimatske ciljeve i očuvanja biodiverziteta.

Takođe, u saradnji sa partnerima za restauraciju šuma, Conservation International Institutom i World Resources Institutom, Priceless Planet koalicija koristi najbolju naučnu praksu prilikom identifikacije novih projektnih lokacija i odabira odgovarajućih vrsta drveća. Upravo zahvaljujući naučnom znanju partnera, Mastercard je pokrenuo 18 projekata pošumljavanja na šest kontinenata gde je ono najpotrebnije, čime se značajno povećava važnost ovog programa i ubrzava put ka dostizanju cilja sadnje čak 100 miliona stabala.

Kako da postanete deo jedne od najvećih akcija pošumljavanja?

Text Box: Kako da aktivirate Apple Pay uslugu?
Aktiviranje Apple Pay usluge je brzo i jednostavno. Sve što treba da uradite jeste da: otvorite OTP m-Bank aplikaciju, idete na sekciju gde su vaše kartice, odaberete željenu karticu i pritisnete Add to Apple wallet. 
OTP banka kontinuirano procenjuje svoje direktne i indirektne uticaje na životnu sredinu, sprovodi i podržava niz značajnih inicijativa sa ciljem sprečavanja negativnih uticaja. Upravo zbog svoje posvećenosti ne samo zelenoj tranziciji, već i zelenom aktivizmu, OTP banka je prva banka u Srbiji koja je prepoznala značaj koalicije Priceless Planet. Zapravo, čak 33 hiljade stabala je posađeno tokom prošle i pretprošle godine upravo zahvaljujući klijentima OTP banke, a 2023. godine i vi možete da doprinesete multiplikovanju ovog broja.

Sve što je potrebno da uradite jeste da do 31. oktobra aktivirate Apple Pay, odnosno Google Pay uslugu putem koje ćete moći da plaćate Mastercard platnim karticama OTP banke beskontaktno, bezbednije i sigurnije. Takođe, možete se odlučiti i za otvaranje Fluo, Praktik, Prestiž ili Klasik paket računa u OTP banci. Za svakoga ko izvrši jednu od ovih aktivnosti biće posađeno jedno drvo, čime će postati deo jedne od najvećih akcija pošumljavanja na svetu. 

Imajući u vidu da samo jedno drvo godišnje apsorbuje oko 22 kilograma ugljen-dioksida i uklanja prosečno 32 kilograma zagađivača iz vazduha, kao i da su šume stanište za 80 odsto svetskog kopnenog biodiverziteta, da smanjuju eroziju zemljišta do 95 odsto, regulišu nivo vode u zemlji i na taj način smanjuju opasnosti od poplava, efekti ove akcije su gotovo nemerljivi. Kada možete da vidite šumu od drveta, znate da je budućnost u rukama svakog od nas i da jednim malim delom, kao što je  promena računa ili prelazak na korišćenje online novčanika, možete da budete istinski borac protiv klimatskih promena.  

Za više informacija o akciji Priceless Planet posetite link.

Teme