Info

Predstavljeni četvorogodišnji rezultati ACT projekta

U hotelu Moskva, predstavljeni su četvorogodišnji rezultati ACT projekta, (Zajedno za aktivno građansko društvo) koji podržava Vlada Švajcarske, a sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative iz Beograda. Ukupna vrednost prve faze projekta je 5,96 miliona evra.

U okviru ACT projekta u poslednje 4 godine podržano je 184 udruženja građana širom Srbije (70% van Beograda) kroz manje projekte u vrednosti od 3 miliona evra. Više od 150.000 građana imalo je direktnu korist od ACT projekta. Za vreme trajanja projekta usvojena su 34 propisa na lokalnom i 11 na nacionalnom nivou čija je implementacija uticalana poboljšanje života građana, posebno ranjivih grupa u društvu

Podržani projekti pokrivaju oblasti koje se odnose na ljudska prava, socijalne usluge, zaštitu životne sredine, zdravlje, razvoj i stanovanje, rešavanje specifičnih problema u lokalnim zajednicama. Neki od njih su se bavili osnaživanjem žena u ruralnim područijima, pravom nasleđivanja žena, fenomenom dečijih brakova romske populacije, položajem dece bez roditeljskog staranja, usvajanjem Zakona o hitnoj pomoći, postavljanje platforme za pružaoce socijalnih usluga u Novom Pazaru, zaštite prava obolelih od Alchajmerove bolesti, podršku udruženjima sa retkim bolestima i mnogih drugih. 

ACT projekat će od novembra 2023.godine ući u drugu fazu implementacije, a za novi četvorogodišnji ciklus Vlada Švajcarske opredelila je više od 6 miliona evra.

Događaj je okupio je predstavnike državnih institucija, ambasada, međunarodnih i domaćih organizacija i medija, a gostima su se obratili: Rihard Koli šef razvojne saradnje Ambasade Švajcarske, Snežana Mišić Mihajlović međunarodna tim liderka ACT projekta i Ksenija Nikić menadžer programa za izgradnju kapaciteta, Građanske inicijative.

Šef razvojne saradnje Ambasade Švajcarske, Rihard Koli istakao je da Švajcarska, zajedno sa ostalim razvojnim partnerima, ostaje posvećena pružanju podrške jačanju civilnog društva u Srbiji. „Kada govorimo o rezultatima, nije dovoljno voditi se samo činjenicama i brojkama koje možemo videti u izveštajima, mnogo su važnije priče ljudi koje najbolje ilustruju kako su se njihovi životi promenili na bolje. I u narednoj fazi ACT-a nastavićemo da podržavamo aktere civilnog društva širom Srbije, uključujući i neformalne pokrete koji su dosta uspešni u mobilisanju građana koji žele da reše konkretna pitanja.“

Međunarodna tim liderka ACT projekta, Snežana Mišić Mihajlović istakla je da je pristup ACT-a u prvoj fazi bio pružanje ciljane podrške organizacionom razvoju udruženja građana kroz edukacije i mentorstva. „Za tu svrhu smo angažovali oko 50 edukatora i mentora, stručnjaka iz različitih oblasti. To govori o našem pristupu kojim smo hteli da edukacije budu što više zasnovane i prilagođene potrebama organizacija. Iz ove perspektive, mislimo da ima još puno prostora za ovaj tip podrške u narednoj fazi“, zaključila je Snežana.

Menadžer programa za izgradnju kapaciteta Građanskih inicijativa, Ksenija Nikić rekla je da su za narednu fazu ACT-a važne naučene lekcije iz prethodne faze ACT programa, a da su planove za narednu bazirali upravo na stečenom iskustvu, sa namerom da naredna faza bude efikasnija i još više prilagođena potrebama civilnog sektora u Srbiji.

Teme