Agro Svet

Soja na najnižem nivou

Foto: Danijela Nišavić

Odnos evro/dolar je snižen tokom nedelje i to je podržalo cene evropskih žitarica prethodnih dana. Međutim, sirova nafta je snižena, što je nepovoljno za ceo sektor roba. Ponovo su se pojavile nedoumice oko pada globalne tražnje za naftom, dok smanjenja proizvodnje koja je nedavno najavio OPEK+, nisu imala uticaja. Kupovina 60.000 tona ukrajinske pšenice je podsetnik da je to faktor koji treba uzeti u obzir. Uljana repica koja je slabila i nije tako loše prošla uzevši u obzir slabljenje sirove nafte, kanole u Kanadi i palminog ulja u Kuala Lumpuru.


Skori dolazak u francuske luke prva tri broda koja treba da budu natovarena pšenicom za Kinu, pruža nešto ohrabrenja učesnicima na tržištu i pomoći će da se olakša situacija sa prepunim skladšnim kapacitetima. Barel sirove nafte u Njujorku je pao ispod 70 $, što je najniži nivo od jula. Egipat, kojem je nedavno ponuđena velika količina pšenice na tenderu i koji je kupio 180.000 t, sada je pokrenuo novi tender. Alžir je početkom nedelje kupio između 450.000 i 500.000 t durum pšenice.


Koncentrišući svoje snabdevanje kukuruzom iz Ukrajine, Kina diversifikuje snabdevanje pšenicom kupovinom američke, koja je trenutno relativno konkurentna. Treba napomenuti da je mapa svetske trgovine izmenjena zbog drastičnog rasta troškova prevoza. Izvozne inspekcije su bile ohrabrujuće za kukuruz sa 1,2 mil t i soju sa 1,1 mil t. USDA obaveštava o novoj prodaji 198.000 t američke pšenice za Kinu i došlo je do daljeg rasta cena pšenice u Čikagu. Ta šesta uzastopna sesija sa rastom dovela je cene pšenice na tromesečni maksimum. Kukuruz je takođe jačao, petu sesiju za redom, prateći pšenicu, ali i zbog nedavnih dobrih američkih izvoznih prodaja. Soja je izuzetak, fondovi i dalje prodaju. Situacija je mešovita, sa učesnicima na tržištu koji su delom ohrabreni nedavnom kišom u Brazilu. Soja je na najnižem nivou u preko mesec dana.

Teme