Naša priča

Ivana Marinković i Srđan Bulić Guesthouse Silvani u Velikoj Lomnici “Jastrebac je idealan za razvoj biciklističkog turizma”

Foto: Privatna arhiva

Autor: Slaviša Stojković

Na padinama Jastrebca, u Velikoj Lomnici na mestu gde je nekada bilo veliko lovište kneza Lazara, a na 17 kilometara od Ribarske Banje, a 38 od Vrnjačke Banje smešteno je seosko-turističko domaćinstvo Guesthouse Silvani. Nastalo je stvaralačkom voljom Ivane Marinković i Srđana Bulića. Otišli su iz Beograda pre pet godina, čvrsti u odluci da će da promene život na bolje sebi, ali i drugima. Srđan je rodom iz Kruševca, Ivana iz Beograda, a imanje u Velikoj Lominici na kojem su napravili svoju idilu i ponudili je gostima kupili su još pre korone. Sada kada se okrenu iza sebe uvereni su da je ovo bila najispravnija odluka.

Uprkos tome što je Jastrebac jedna od najšumovitijih planina na Balkanu ona još uvek nije razvila u potpunosti svoje turističke potencijale, a ima ih. Zahvaljujući dobroj infrastrukturi lako je doći do njenih lepota. Osim nekoliko staza za planinarenje, jezera, i tek po kojim seosko-turističkim domaćinstvom, na planini je veličanstvena priroda koju krase izvori vode gotovo na svakom koraku. Broj objekata koji nude uslugu smeštaja u poslednjih tri godine se uvećao i sada osim apartmana u Ribarskoj banji i hotelskog smeštaja, gostima su na raspolaganju i seosko-turistička domaćinstva. Jedno takvo je i od Ivane i Srđana.

Šume Jastrebca

Promena života iz korena

Ivana je promenila svoj život iz korena, kako nam je rekla Beograd joj tek ponekad nedostaje, a u novom okruženju naučila je i neke nove stvari koje ranije nije radila.

„Bavim se šivenjem a od nedavno i heklanjem cegera/torbi. Heklanje sam naučila ovde od moje drage komšinice Dane i na tome sam joj zaista zahvalna. Takođe, zajedno smo krenule u novu avanturu, pustovanje vune. Za sada radimo zajedno proizvodnju domaćih sapuna, koje nabavljamo u Kruševcu od jednog mladog preduzetnika koji pravi biljne sapune i ostalu prirodnu kozmetiku. Dana, moja komšinica je krenula i malo dalje i počela da radi tehniku mokrog pustovanja vune, od koje se prave papuče, patofne, kape i drugi slični proizvodi. I to sve nudimo našim gostima.”

Lomnički kiseljak

Velika Lomnica je jedno od većih sela grada Kruševca. Geografski položaj daje mu veliku mogućnost da postane posećeno turističko mesto, a izvorište “Lomnički kiseljak” je potencijal za banjski turizam. Iako se imanje Silvani nalazi do ulice, kuća ali i donji deo dvorišta su potpuno izolovani, i gosti koji borave ovde imaju osećaj privatnosti. Plac je prostran, a kuća je smeštena tako da prednji deo gleda na ulicu, dok je zadnji deo kuće okrenut ka Jastrebačkoj reci i gosti iz svojih soba imaju pogled na divno uređen vrt sa bazenom, đakuzijim i roštiljem. Pored kuće gde protiče planinska reka, domaćini su napravili kameni zidić da svaki gosti može da uživa.

„Desilo se da smo i Srđan i ja ostali bez posla u Beogradu. U takvoj situaciji morali smo da donesemo brzo odluku, kako i šta dalje. Istovremeno, dobili smo nasledstvo i sa moje i Srđanove strane, tako da smo se pripremali skoro godinu dana za ovaj korak da krenemo svoju priču u seoskom turizmu. Prvobitno, mada je to i sada aktuelno, u planu je bio da razvijamo biciklistički turizam. On je namenjen za strane bicikliste koji bi dolazili kod nas u domaćinstvo i provodili 3-5 dana, a da sa Srđanom voze ture u proseku 50-120 km dnevno, u zavisnosti od fizičke spremnosti i mogućnosti samih gostiju.”

Srđan ima biciklističku radionicu, a i sam je strastveni biciklista. Često gostima koji to žele pravi društvo otkrivajući biciklom lepote Jastrebca.

Aktuelna priča o biciklizmu

Kada su kupili imanje, još tada su napravili sajt na engleskom (www.bulich.bike), uradili profesionalne fotografije, napravili logo i krenuli u oglašavanje. Bio je to plan…

“Ubrzo je došla korona i poremetila sve naše planove koji su se bazirali na Srđanovom odlasku na biciklističke događaje u inostranstvo, kako bi promovisao našu ideju i privukao potencijalne goste. Kada smo uvideli da od toga neće biti ništa za neko vreme, odlučili smo da se tada registrujemo u Turističkoj organizaciji i reklamiramo putem bukinga i društvenih mreža. Sada se ta priča o biciklizmu ponovo aktuelizuje.“

Put do četiri zvezdice Guesthouse Silvani

Nije im puno vremena trebalo da shvate gde su došli. Imali su volju i viziju ali put do četiri zvezdica koliko je dobilo domaćinstvo, nije bio nimalo lagan. Prvo ih je iznenadila činjenica da na Rasinskom terenu nema puno seoskih domaćinstava koja nude smeštaj. Osim slabe ponude u to vreme kad su počinjali, poprilično ih je zbunjivala znatiželja kod komšija, a ujedno i nepoverenje da će im posao uspeti. I za kraj ističu da na žalost nisu imali ni pomoć od lokalne samouprave, koja osim kada su se registrovali, više ih nije ni posećivala.

„U početku smo se susreli sa velikim problemima sa vodom tj. vodosnabdevanjem. I to je trajalo skoro pet godina i bilo je baš stresno. U selu postoji seoski vodovod koji se napaja sa Jastrepca, i trebalo bi to da bude veliki plus za sve nas koji živimo ovde, ali… Mnogi ne plaćaju tu vodu, pa samim tim mali je budžet za održavanje tog vodovoda. Svakog leta se dešavaju restrikcije, koje naravno nisu najavljivane, već samo vode nema. Morali smo da se izvinjavamo i objašnjavamo, vrlo neprijatno iskustvo. A pored nas je ta ista reka koja dolazi sa Jastrepca, i Jastrebac je pun vode a mi je nemamo…”

Ivana sa gošćom sa Tajvana Foto: Privatna arhiva

Rešen problem sa vodosnabdevanjem

Posle raznih peripetija, kada je počela izgradnja gradskog vodovoda, prvi su se prijavili i posle dve godine čekanja, priključili su se na kraju prošlog leta. Jedan veliki problem sa vodosnabdevanjem su tada rešili. Drugi problem je zagađivanje životne sredine i bacanje otpada u reku.

“Svake godine, silazimo u potok i čistimo bar taj deo koji je ispred našeg dvorišta. Kažu meštani da je ipak malo bolje nego pre nekoliko godina…“

Grad Kruševac do pre četiri godine u svom programu subvencionisanja, nije ni imao u ponudi nikakvu pomoć za oblast seoskog turizma. I naša sagovornica upravo to navodi kao razlog zbog čega u ovom trenutku nema više domaćinstava koji nude smeštaj gostima. Tako da su Ivana i Srđan bili pioniri ovakvog poslovanja. Do sada su im gosti uglavnom bili planinari, biciklisti i ljubitelji prirode.

„Nakon nekoliko turističkih sezona uvideli smo šta nedostaje i smatram da je potrebno više subvencija i bolje informisanje stanovništva o dostupnim projektima i načinom prijavljivanja. Nadležni bi trebalo da nas posećuju, da izlaze na teren, da pričaju sa nama, da pitaju šta nam treba, kako mogu da nam pomognu i šta je ono što trenutno rade na tom planu. Za sve ove godine, ni jednom nam niko nije došao.”

Kako da se uključe svi meštani Velike Lomnice

Takođe potreba je da se obezbedi mesto u Velikoj Lomnici gde bi mogle da budu smeštene turističke kućice, a gde bi meštani mogli da izlože svoje rukotvorine i razne domaće proizvode.

“Do sada u većini slučajeva gosti su nam bili stranci koji su na proputovanju kroz našu zemlju ili žive i rade u Beogradu, a polovina od njih su uglavnom parovi između 30 – 50 godina koji vole prirodu, planinu, mir i druženje. Uglavnom idu na Jastrebac, ili na planinarenje ili u laganije šetnje. Takođe, obilaze i crkve i manastire kojih zaista u ovom kraju ima dosta. Posebno je zanimljiv Muzej vina u Aleksandrovcu. U blizini ima dosta vinarija koje su takođe interesantne. U Kruševcu ima šta da se vidi, od istorijskih mesta, muzeja, crkvi… Gosti se kod nas osećaju kao kod kuće što je i naš cilj. Oni zaista uživaju i čini im se kao da nisu u Srbiji, jer cela atmosfera odiše nekim drugačijim duhom. Uostalom potvrde toga mogu da se pročitaju na recenzijama na bukingu”.

Većina posteilaca ukazuje na izuzetnu gostoljubivost i prijatnost domaćina i da je mesto je poput raja. I rado mu se vraćaju:

„Ivana i Srđan su jako dobri ljudi i učiniće da se osećate kao kod kuće. Kuća je prelepa, svaki detalj je pažljivo biran, dvorište takođe, odnosno, ne zna se šta je lepše. Ukoliko želite da se odmorite i napunite baterije, obavezno ih posetite. Nemamo zamerki.“, piše na jednoj Buking recenziji.

Teme