Kleka Foto: Dr Vladimir Filipović
Lekovito bilje

Otkup KLEKE pri kraju, za kilogram u Toplici i do 400 dinara

U Topličkom kraju pri kraju je otkup kleke. U početku berbe otkupljivači su nudili 300 dinara, da bih poslednih dana cena bila i do 400 dinara za kilogram.

„Nabrali smo desetak kilograma i uspeli da prodamo po ceni od 400 dinara za kilogram. U zabitijim krajevima još je ima i može da se obere“, kaže Smilja Kojić iz Kuršumlije.

Kleka ima veliku primenu u narodnoj medicini, odlična je za iskašljavanje, dobar je i diuretik, pomaže astmatičarima, potom u radu bubrega. Kleka predstavlja višegodišnji, zimzeleni, razgranati grm, a može biti i stablo. Lekovita je cela biljka, dok su samo sazreli ljubičasti plodovi kleke lekoviti, dok su zeleni plodovi nelekoviti.

PROČITAJTE JOŠ

Kako pravilno BRATI, SUŠITI, ČUVATI i PAKOVATI KLEKU

Dosta ima primene i u proizvodnji alkoholnih pića a od plodova kleke se pravi i odlična klekovača, koja osim za piće koristi se i za obloge prilikom nazeba i reumatizma. Etarsko ulje kleke je naročito na ceni, jer u malim dozama pomaže iskašljavanje i ima primenu u inhalaciji.

Ipak, kleku treba koristiti obazrivo, jer preterana upotreba može da dovede do oštećenja bubrega, a upozorenje važi i za trudnice, jer biljka može izvati kontrakcije.

Otkup šipka do 70 dinara za kilogram

U Topličkom kraju, do skoro je trajao i otkup šipka po ceni od 50 do 70 dinara za kilogram, ali je bila slaba ponuda, potvrdili su otkupljivači za Plodnu zemlju iako je rod ove godine bio iznad očekivanja. Mnogi su rešili da od šipka prave pekmez, jer im se u krajnjoj računici to više isplati. Na pijacama situacija je drugačija. Sirovi šipak se na pijaci Skadarlija u Beogradu prodaje po ceni od 400 dinara za kilogram i kupaca ima. Uglavnom se kupuje za čaj.

Teme