Naša priča Ratarstvo

ANALIZA 2020. Izvoz kukuruza rekordno velik, pšenica mogla bolje, cena soje visoka (1)

Pšenica na poljima Fruške gore Foto: Danijela Nišavić

Godina se bliži kraju i već se mogu sumirati rezultati u poljoprivrednoj proizvodnji. Razloga za zadovoljstvo ima. U 2020. očekuje se da će biti zabeležen rast od pet odsto u odnosu na 2019. Đorđe Teofilović, analitičar konsultantske kompanije SEEDEV*, koja duže od 15 godina analizira poljoprivredu i pomaže poljoprivrednicima, kompanijama i institucijama da donesu dobre odluke, analizirao je kretanja glavnih poljoprivrednih proizvoda. Dobra godina za kukuruz i soju, pšenica – moglo je i bolje.

Kukuruz

Izvoz kukuruza je rekordno velik, tokom 2019. i 2020 do žetve izvoženo je u proseku 250-300.000 t kukuruza mesečno. Zalihe su značajno smanjene pa je cena na domaćem tržištu bila izuzetno visoka, ali je i dalje nastavila da raste zbog trendova na inostranim tržištima.

Pšenica

Relativno loša proizvodna godina kod nas, u svetu značajno raste proizvodnja kod većine vodećih proizvođača (Rusija, Ukrajina, Australija) dok EU ima smanjenje proizvodnje.

Soja

Fenomen soje traje od pre nekoliko godina kada su gotovo svi počeli da gaje soju podstaknuti visokim cenama. Rast ponude poslednjih godina dovodi do blagog smanjenja cena. Proizvodnja ima značajan rast kod tradicionalnih proizvođača u Severnoj i Južnoj Americi, izdvaja se SAD gde je povećanje čak za 10 odsto u odnosu na prethodnu godinu. U Srbiji je bila dobra proizvodna godina. Posle žetve novog roda, soja beleži rast cene i očekivanja su da će se to zadržati neko vreme.

*Konsultantska kompanija SEEDEV u IPARD-u se ističe pre svega kvalitetnim biznis planovima, temeljnom analizom projekata i visokom prolaznošću na konkursima i uspešnom realizacijom investicija.

Teme