Naša priča Voćarstvo i vinogradarstvo

ANALIZA 2020. Jabuke za izvoz na rusko i tržište Indije, dobra godina za proizvođače maline, borovnice i šljive (2)

Foto: Danijela Nišavić

Za proizvođače jabuke ova 2020. je bila odlična, otvorilo se i još jedno tržište daleke Indije, dobra godina i za malinare i proizvođače borovnice, a u porastu je i izvoz zamrznute šljive. Đorđe Teofilović, analitičar konsultantske kompanije SEEDEV*, koja duže od 15 godina analizira poljoprivredu i pomaže poljoprivrednicima, kompanijama i institucijama da donesu dobre odluke, analizirao je kretanja glavnih poljoprivrednih proizvoda.

Jabuka

Posle nekoliko godina negativnih trendovi izvoza u Rusiju, pre svega zbog ulaska susednih država Moldavije i Azerbedžana, ali i rasta proizvodnje ovog voća u Rusiji, očekivanja su bila da će ova godina posebno podstaknuta globalnom situacijom izazvane virusom korona tako i nastaviti. Međutim, i pored konkurencije iz Moldavije i Azerbejdžana srpska jabuka našla svoj prostor na velikom ruskom tržišt od 100 miliona staonvnika. I uspeli su da postignu visoke cene. Još jedno tržište se otvorilo ove godine i to daleko indijsko.

Delta Agrar izvozi 1.500 tona jabuka u Indiju, cena viša za 10 do 15 odsto u odnosu na domaće tržište i Rusku Federaciju

MK GRUPA sa svojom AGROUNIJOM započela izvoz u INDIJU U prvoj godini hiljadu tona JABUKA

Malina

Globalno tržište zamrznute maline je u opadanju, dok je tržište sveže maline u porastu. Veliki trgovinski lanci su obezbedili ponudu sveže maline tokom cele godine i smanjena je potrošnja zamrznute. Ovogodišnji rod je bio dobrog kvaliteta, cena je bila relativno visoka. Proizvodna godina u Čileu je bila loša pa je pored evropskih tržišta otvoreno i tržište Severne Amerike.

OBUKE ZA HLADNJAČARE SA MINUSNIM REŽIMOM EDUKACIJOM do bezbednih MALINA za izvoz

RODILE MALINE Počela berba u topličkom kraju, biće odličan rod i cena

Šljiva

Izvoz sveže i suve šljive je u višegodišnjem opadanju. Izvoz zamrznute šljive konstantno raste uglavnom kao posledica diverzifikacije proizvoda od strane prerađivača maline. Najveći deo šljive se koristi za proizvodnju rakija. Izvoz rakija iako ne veliki je izuzetno diverzifikovan i ima stabilan rast.

Sorta ŠLJIVE “aženka” tražena na tržištu Bliskog istoka, evo i koje USLOVE voćari bi morali da ispune da bi tamo izvozili

Borovnica

Svetsko tržište borovnice je u stalnom rastu, ponuda je tokom cele godine. Proizvodnja u Srbiji ima snažan rast, glavna izvozna tržišta su Holandija i Rusija, ovogodišnja sezona je bila dobra, kako što se tiče kvaliteta tako i cene. Glavni problem je nedostatak radne snage u sezoni berbe.

ANALIZA 2020. Izvoz kukuruza rekordno velik, pšenica mogla bolje, cena soje visoka (1)

*Konsultantska kompanija SEEDEV u IPARD-u se ističe pre svega kvalitetnim biznis planovima, temeljnom analizom projekata i visokom prolaznošću na konkursima i uspešnom realizacijom investicija.

Teme