Selo&Planina&Grad

Izložba ETNO-MREŽE „Svaka druga žena sa sela nezaposlena, tri od četiri nemaju mogućnost za penziono ili socijalno osiguranje“

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović, posetila je reprezentativnu izložbu rukotvorina žena članica Etno-mreže u rezidenciji Ambasade SAD u Beogradu.

Mihajlovićeva je ovom prilikom zahvalila Ambasadi SAD jer smo u prilici da prikažemo šta sve seoske žene Srbije prave.

“Naše žene su vredne i radne i važno je da to prikažemo celom svetu jer ono što one proizvode deo je našeg nasleđa. Radili smo mnogo u prethodnom periodu, ali svi zajedno moramo više da doprinesemo upošljavanju žena sa sela. Zašto je to važno? Gotovo svaka druga žena sa sela je nezaposlena, tri od četiri žene nemaju mogućnost za penziono ili socijalno osiguranje, preko 60% njih praktično radi za stan i hranu. Od kada smo pokrenuli projekat “Uposlimo 1.000 žena”, zaposlili smo njih 766, ali možemo da budemo još bolji i efikasniji. Ono što nas čeka i to očekujem od društveno odgovornih kompanija i svih okupljenih, jeste da nađemo prostor u centru Beograda u kom ćemo moći da prikažemo sve što rade i da to mogu prodaju. Takođe, da u saradnji sa drugim ministarstvima omogućimo podsticaje, da Ministarstvo spoljnih poslova kroz ambasade prikaže naše kulturno nasleđe, da sa Mininstarstvom poljoprivrede omogućimo da se žene sa sela edukuju i da mogu da kupe sve što im treba od opreme i mašina. Važno je da smo postali svesni da su žene na selu marginalizovane i da uz zajedničku podršku možemo da postignemo bolje rezultate. Hvala En, koja, od kada je došla u Srbiju, promoviše sve što naša zemlja ima”, rekla je Mihajlovićeva.

Američki ambasador Entoni Godfri rekao je da ove godine slavimo nekoliko godišnjica – u oktobru 140 godina od kada smo potpisali trgovinski sporazum, što predstavlja početak diplomatskih odnosa i dugoročno prijateljstvo.
“Ove godine obeležavamo i 20 godina programa obnove, razvoja i pomoći. USAID ima dobre partnere, kako bismo pomogli razvoj i prosperitet Srbije. Naled i Etno-mreža spadaju u ove kategorije, radili smo na različitim projektima godinama unazad. Ponosni smo na ovo partnerstvo i podršku ženama zanatlijama, koje su izuzetne”, rekao je Godfri.

Supruga ambasadora, En Godfri, koja je i domaćin današnje izložbe, poželela je svima dobrodošlicu i izjavila da je partnerstvo naše dve države i USAID i Etno-mreže nešto što neguju sa ponosom.
“Danas proslavljamo rast i razvoj našeg partnerstva na veoma vidljiv način – kroz uspešne priče nezavisnih preduzetnica. Potrebno nam je više takvih pozitivnih priča kako bismo podstakli žene sa sela i njihovo osnaživanje. Njih 74 danas iz svih delova Srbije prikazuje ono što je srce i duša Srbije”, rekla je En Godfri.

Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED-a i predsednica UO Etno-mreže, rekla je da danas prestavlja glas stotina žena iz Srbije, uz zahvalnost što su nam SAD otvorile svoja vrata i predstavljaju ogromnu podršku.


“Hvala En na podršci, ona je jedna od nas. Takođe, ogromno hvala državi na podršci. Draga Zorana, hvala mnogo, jer su rukotvorine Etno-mreže deo protokolarnih poklona stranim zvaničnicima koji posećuju Srbiju. Kupovinom ovih proizvoda stvaramo prihode za seoske žene koje ih izrađuju. Obraćam se danas i gradonačelniku Beograda, sa nadom da ćemo sledeće godine dobiti etno-galeriju u centru grada, reprezentativan prostor u kom ćemo stranim zvaničnicima i turistima moći da pokažemo svoje nacionalno nasleđe i deo identiteta”, poručila je Jovanovićeva.

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost u saradnji sa NALED-om i Etno-mrežom pokrenulo je 2017. godine inicijativu “Uposlimo 1.000 žena u seoskim područima”, sa ciljem ekonomskog osnaživanja i podrške ženama iz ruralnih područja.

Teme