Selo&Planina&Grad

Dejan Ljevnaić, direktor OC JAHORINA „Ozbiljna situacija za planinski turizam i zbog visokih temperatura ali i visokih cena. Nije normalno da je pivo ili espresso na stazi u Italiji 3,2 evra, dok je kod nas duplo više“

Dejan Ljevnaić Foto: Aleksandar Aresenović ThePRESTIGE

Sa zatvaranjem skijaške sezone na mnogim ski centrima u regionu, koje su obeležile izazovi i različiti stepeni aktivnosti, Olimpijski centar „Jahorina“ stoji kao primer izuzetne posvećenosti i efikasnosti. Tokom 127 uzastopnih dana, Jahorina je pružala nezaboravna iskustva za svojih 250.000 posetilaca, ostvarivši čak 1.800.000 prolaza.

Ključ uspeha Jahorine leži u njenom neprekidnom radu i efikasnom sistemu za veštačko osnježavanje. Tokom cele sezone, sistem je radio bez prestanka, trošeći oko 165.000 kubika vode i proizvodeći impresivnih 400.000 kubika snega. Ove brojke jasno pokazuju koliko je infrastruktura Olimpijskog centra ključna za održavanje kvalitetnih uslova za skijanje.

Da bismo pružili potpuno iskustvo skijašima i opravdali njihovo poverenje, u toku sezone imali smo preko 80 dana sa popustima na ski karte.

Direktor Olimpijskog centra „Jahorina“ Dejan Ljevnaić, izjavio je za medije da ističe ozbiljnost situacije koja je zahvatila planinski turizam nakon dve tople zime. Istovremeno, pozvao je na hitno smanjenje cena kako bi se reagovalo na trenutne izazove.

„Ove dve tople zime su ostavile dubok trag na našoj regiji i planinskom turizmu uopšte. Sada je trenutak da hitno reagujemo i prilagodimo se novonastaloj situaciji. Istinski je važno da svi zajedno smanjimo cene – kako za ski pass, smeštaj, tako i za vanpansionske usluge. Samo na taj način možemo privući više turista. Vodim ski centre već 17 godina i dobro znam kako skijaši razmišljaju. Imamo fantastičan proizvod, ali su cene otišle u nebesa. Nije normalno da je pivo ili espresso na stazi u Italiji 3.2 evra, dok je kod nas duplo više.“ Istakao je Ljevnaić i dodao.„Pored toga, ne smemo zanemariti ni uticaj stagnacije u real estate sektoru na našu industriju. Veliki broj apartmana na Jahorini ostaje neprodat, a čak i hoteli na planinama su podložni prodaji. Investitori se suočavaju sa gubitkom vrednosti svojih objekata. Zato je nužno da delujemo brzo i efikasno kako bismo vratili balans i ponudili pristupačne cene, čime ćemo osigurati da naša regija i dalje bude poželjna destinacija za ljubitelje planinskog turizma.“, istakao je direktor Olimpijskog centra „Jahorina“.

On je takođe naglasio da se šansa za oporavak sada pruža u letnjem turizmu, imajući u vidu da klimatske promene idu na ruku ovom segmentu. „Moramo iskoristiti ovu priliku i razviti letnje sadržaje koji će privući goste tokom cele godine“, dodao je Ljevnaić.

Jahorina se već uveliko priprema za letnu sezonu, i nada se da će ovaj otvoreni apel za smanjenje cena dopreti do hotelijera i vlasnika nekretnina na Jahorini.

Teme