Agro Svet

ČIKAŠKA BERZA Setva kukuruza u SAD kasni, rezultat više cene kukuruza i soje

Foto: Pixabay.com

Kao rezultat kašnjenja setve, cene kukuruz i soje su rasle tokom nedelje u Čikagu. Sa druge strane, nedostatak vode se nastavlja na jugu te zemlje, što su glavna područja proizvodnje ozime pšenice.


Setva kukuruza u SAD je značajno napredovala, dostigavši u nedelju 49%. To je i dalje ispod proseka, ali kašnjenje se brzo može nadoknaditi sa boljim vremenskim prilikama. Na berzi u Čikagu, cena kukuruza tokom nedelje nije imala bitnije promene, dok setva napreduje i vremenski uslovi za već posejano se smatraju povoljnim što se tiče vlažnosti i temperature.
Cene pšenice su početkom nedelje u Čikagu dostigle limit rasta, zbog izvozne zabrane uvedene u Indiji. Nedeljni rejting useva pokazuje da je samo 27% ozime pšenice u SAD ocenjeno dobro do odlično, što je 2 poena niže od prethodne nedelje. Rejting useva jare pšenice je takođe znatno ispod očekivanja, sa samo 39%. Obilazak useva u Kanzasu doneo je procenu prinosa od 39,5 bušel/ejkr u poređenju sa 59,2 prošle godine, zbog suše poslednjih nekoliko meseci, što je dovelo do novog rasta cene.
Prema Safras & Mercado, očekuje se da Brazil izveze 74,5 miliona tona soje ove godine, u poređenju sa prethodnom procenom od 78 miliona tona. Setva soje u SAD je dostigla 30%, u poređenju sa 12% prethodne nedelje, što je u okviru očekivanja trgovaca. Cene soje u
Čikagu beležile su rast usled napredovanja setve kukuruza, te prema tome postoji manja mogućnost prebacivanja setve sa kukuruza na soju. Američka aktivnost prerade soje u aprilu je smanjena 6,6% u odnosu na mart, ali to ipak ostaje 5,9% više nego u aprilu 2021.

Teme