Selo&Planina&Grad

Prvi Fashion weekend na vrhu Jahorine

Regionalni vikend mode „Fashion weekend Jahorina“ uspešno je održan na vrhu Jahorine, na 1.879 metara nadmorske visine, u srcu planinske prirode, u Olimpijskom baru pored jezera.Turistički posjetioci Jahorine i gosti iz svih krajeva na „Fashion weekend Jahorina“ stizali su gondolom i direktnim ulaskom u revijski prostor bili su deo magične priče Olimpijskog centra Jahorina i kreativne agencije „Signature“.

Dejan Ljevnaić, direktor Olimpijskog centra Jahorina iskazao je zadovoljstvo što su kao domaćini ugostili najistaknutija imena iz sveta mode, muzičke umetnike, pozdravio humanitarni karakter „Fashion weekend Jahorina“ i rekao da očekuje da ovaj događaj postane tradicionalan. Premijernim luksuznim kolekcijama tokom dva dana, svoj potpis na prvi vikend mode na planini stavili su istaknuti modni dizajneri regiona.Prvi dan 20. avgust

Prvog dana predstavili su se Boudoir iz Hrvatske, kolekcijom „Sprezzatura“ – studiozna nonšalancija, op.a ( Morana Tomašević i Martina Čičko Karapetrić), i Marko Feher, modni dizajner iz Banje Luke, koji je prepoznatljiv po kolekcijama koje koketiraju sa avangardom i koje su društveno osveštene. Kroz svoj umetnički pristup, ne samo da ispituje granice mode i ruši stereotipe, nego svojim radom ostavlja i snažne poruke.

Veliku pažnju publike skrenuo je i na „Fashion weekend Jahorina“ sa kolekcijom „Zoi“ prenio je emociju i moć nekadašnjeg vremena, podsećajući publiku da je snaga u zajedništvu i kreiranju lepih vrednosti.

Amina Hasanbegović modna dizajnerica iz Novog Pazara čije kreacije rado nose i regionalne slavne ličnosti regiona (Severina, Jelena Karleuša, Jelena Gavrilović, Aleksandra Radović i dr.), na „Fashion weekend Jahorina“ publici predstavila je kolekciju „Eho“ inspirisanu prirodom Jahorine, koja s jedne strane nosi tišinu, sa druge vrisak.

Modni spektakl prve večeri upotpunio je sjajan koncert pop dive Aleksandre Radović, čiji nastup je i ovaj put odisao emocijom i dobrim zvukom.

Drugi dan – 21. avgust

Drugog dana predstavila se Aleksandra Džaković, crnogorska dizajnerica sa modnim brendom Akka. Prikazala je sofisticirani dizajn kolekcijom „Arhaična budućnost“ koja je bazirana na održivoj modi sa težnjom da se kulturne vrednosti narodne nošnje transportuju u novi izraz i time revalorizuje lokalna kultura.Modni dvojac Ivan Tandarić i Aleksandar Šekuljica koji čine modni brend ELFS iz Hrvatske, na zadovoljstvo publike sa prozračnom kolekcijom „Cruise“ na Jahorinu su doneli duh mediterana.

Prvi Fashion weekend Jahorina zatvorila je istaknuta dizajnerica Verica Rakočević. Kolekcijom „Simon“ za jesen-zimu, inspirisana čuvenom Simon de Beauvoir, francuskom filozofkinjom i feministkinjom, prikazala je i ovaj put visoko sofisticirani kreativni pristup i izazvala oduševljenje i ovacije publike na Jahorini.

Oba dana revije su nosili neki od najboljih manekena i manekenki Beograda i Sarajeva. Među poznatima u publici bile su i regionalne uticajne ličnosti i poštovaoci dobrog stila:
Dejan Ljevnaić (OC Jahorina), Nemanja Majdov (svetski džudo prvak), Edvin Kalić (modni fotograf), Gaša Miladinović (modna dizajnerka), Erna Saljević (modna blogerka), Srđan Mandić iz Sarajeva, Stevica Kujundžić i Milan Lainović iz Beograda, Saša Dabić, Vanja Hoptijan iz Banja Luke.


U muzičkom delu, samo za ovu priliku, inspirisan prirodom Jahorine i ljudi ovih prostora, kompozitor Veljko Kuzmančević napisao je muziku „Samo kap“ koju je premijerno izveo sa kvintetom u Olimpijskom baru. Za Veljka je kap esencija čistote, ljubavi i konstantnog stvaranja, kao rosa, suza ili kiša, tako mala, ali moćna, sa sobom mnogo nosi.

Poseban pečat prvog „Fashion weekend Jahorina“ činila je humanitarna večera i aukcija modnih komada dizajnera učesnika u Olimpijskom baru. Organizatori „Fashion weekend Jahorina“, kompanija Mozzart i brojni gosti iz regije na Jahorini visokim iznosima licitirali su kreacije dizajnera: Verice Rakočević, Marka Fehera, ELFS-a, Amine Hasanbegović, Akka, i time dali podršku Down sindrom centru Banja Luka, koji na Jahorini gradi prvi rehabilitacioni centar za osobe sa Daunovim sindromom.

U želji da „Fashion weekend Jahorina“ dobije tradicionalnu konotaciju, Olimpijski centar Jahorina već sada je otpočeo pripreme za modni spektakl svetskih razmera koji sve ljubitelje modnog sveta i manifestacije luksuzne mode pod okriljem planinskog sunca očekuje u letnjim mesecima 2023. godine, kada će se svojim kolekcijama predstaviti kako regionalni, tako i renomirani dizajneri svetskog glasa.

Teme