Agro Svet

Evropska komisija je procenila buduću proizvodnju pšenice u EU na 130,2 miliona tona, a izvoz izvan EU na 32 miliona tona

Foto: www.pixabay.com

Cene svih poljoprivrednih proizvoda su pale na Evronekstu. Na ovim nivoima, pozicije evropskih proizvođača će biti teške za rod 2023. jer je većina cena ispod nivoa isplativosti. Palmino ulje i dalje slabi i sada je na najnižem nivou u poslednjih 6 meseci. Sva ulja su pala, što pogađa cene uljane repice na Evronekstu. Evropska komisija je procenila buduću proizvodnju pšenice u EU na 130,2 mil t, a izvoz izvan EU na 32 mil t, sa prelaznim zalihama na kraju sezone 2023/24. od 22,3 mil t. Procena zaliha na kraju tekuće sezone je povišena na 19,6 mil t, u odnosu na prošlomesečnu procenu od 18,1 mil t. Cene roda 2022. su sve manje značajne jer su proizvođači gotovo prekinuli sa prodajom.

Nastavljaju se pregovori sa Rusijom, koja traži da se ukinu bankarske restrikcije, pre svega kroz sistem svift. Do sad je banki JP Morgan odobreno od strane SAD da obavlja bankarsku razmenu sa Rusijom. Evropska komisija je najzad pristala da zabrani ukrajinski izvoz u Rumuniju do 5. juna jer obimna ponuda spušta lokalne cene ispod nivoa profitabilnosti za rumunske poljoprivrednike. Izvoz roda 2022. iz Ukrajine USDA je procenilo na 14,5 mil t pšenice i
25,5 mil t kukuruza, što je znatno iznad nivoa očekivanog na početku konflikta, što je rezultiralo padom cena od proleća 2022. Sirova nafta je 75,10 $/barel u Njujorku.


Sve robe u Čikagu su snižene. Cene pšenice su slabile posle izveštaja StatCan da su površine pod pšenicom u Kanadi najveće od 2001. Kukuruz nastavlja da bude pod pritiskom očekivanog rekordnog roda u Brazilu, koji konkuriše SAD za izvoz, naročito u Kinu. USDA procenjuje sledeći rod pšenice u Australiji na 29 mil t, posle rekordnog roda 2022. od 39 mil t prošlog decembra. Ipak, to će morati da se koriguje u zavisnosti od vremenskih prilika, jer meteorolozi predviđaju da će El Ninjo efekat zameniti La Ninja efekat. StatCan je juče objavila procenu površina pod mekom pšenicom u Kanadi na 27 mil ejkr, u poređenju sa prošlogodišnjih 25,4 mil ejkr. Površine pod durum pšenicom su povećane na 6,1 mil ejkr sa prošlogodišnjih 6,0 mil ejkr. Površine pod kanolom se procenjuju na 21,6 mil ejkr, u poređenju sa prošlogodišnjih 21,4 mil ejkr. Površine pod ječmom se procenjujuna 7,1 mil ejkr, u poređenju sa prošlogodišnjih 7,0 mil ejkr. (1 ejkr (acre) = 0,4047 ha). Vremenske prilike ostaju generalno povoljne u severnoj hemisferi, dodajući pritisak na cene.

Teme