Selo&Planina&Grad

Početkom sledeće godine izgradnja nove gondole od zlatiborskog vrha Tornik do Pribojske banje

Foto: Danijela Nišavić

Dokumentacija za izgradnju nove gondole od zlatiborskog vrha Tornik do Pribojske banje trebalo bi biti spremna do kraja ove godine, a da radovi da počnu početkom sledeće godine, izjavio je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.


„Rok za završetak izgradnje nove gondole je godinu dana od početka radova – kazao je Stamatović povodom jučerašnje najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će Tornik u čajetinskoj i Pribojska banja u pribojskoj opštini uskoro biti povezani 14,7 kilometara dugom gondolom. Predsednik Srbije je obećao da će 25 mil EUR za ovu investiciju, čija je ukupna vrednost 30 miliona, obezbediti država, a ostatak opština Čajetina, a prenosi eKapija.

„Pola trase buduće gondole je na teritoriji čajetinske opštine, između ostalog, i buduća stanica kod manastira Uvac, dok ostali deo pripada Priboju. Na samom vrhu Tornik biće poptuno obnovljeni, i u komercijalnu namenu, slično Avalskom tornju, dovedeni repetitori koji su porušeni u NATO agresiji 1999. godine“, kazao je Stamatović, objavljeno je na opštinskom sajtu.

Nova trasa gondole, odnosno panoramske žičare, po rečima Stamatovića biće deo gondolske mreže koju će, osim ove najavljene, činiti i trenutno najduža na svetu, zlatiborska „Zlatna gondola“, od centra naselja Zlatibor do Tornika, kao i ona čiju izgradnju Čajetinci uveliko pripremaju, od vrha Tornik do vrha Čigota.
On je rekao da očekuje da će celom budućom mrežom gondola koje će počinjati ili se završavati na vrhu skijališta Tornik, s obzirom na dosadašnje iskustvo i postignute uspehe u ovom poslu, upravljati čajetinsko javno preduzeće Gold gondola.

Teme