Agro Svet

Smanjena procena prinosa kukuruza u EU zbog suše u Grčkoj, Mađarskoj, Bugarskoj i Rumuniji

Foto: Danijela Nišavić

Kao što je bio slučaj sa svim snižavanjima u prethodnim mesecima, cene pšenice na Evronekstu su uglavnom pod uticajem crnomorske ponude, u odsustvu nove kineske tražnje. Dodatno na Rusiju i njenu veliku ponudu pšenice, treba takođe uzeti i Ukrajinu u obzir. Ukrajinski ministar poljoprivrede je objavio da je već oko 700.000 t žitarica isporučeno novim koridorom, koji se koristi bez sporazuma.

U Argentini, Rosario berza je objavila da je tokom vikenda palo u proseku 45,5 mm kiše u glavnim poljoprivrednim oblastima te zemlje, sa mogućim efektima na prinose pšenice i nicanje kukuruza.


Evropska komisija je procenila dosadašnji EU izvoz meke pšenice na 9,33 mil t, što je manje u odnosu na 12 mil t prošle godine do istog datuma.
Evropska agencija MARS je smanjila svoju procenu prinosa kukuruza u EU na 7,13 t/ha, u poređenju sa prethodno očekivanih 7,26 t/ha, zbog suše na kraju ciklusa u Grčkoj, Mađarskoj, Bugarskoj i Rumuniji. I pored značajnog poboljšanja u odnosu na prethodnu godinu, prinosi kukuruza se očekuje da budu 5% niži od petogodišnjeg proseka.

Na međunarodnoj sceni, francuska pšenica je i dalje 20 $/t skuplja od ruske, što ograničava bilo kakav značajniji rast cena. Nedavne prodaje za Kinu su maskirale taj nedostatak konkurentnosti, ali cene će morati da se koriguju da bi se povratila tradicionalna tržišta. Što se tiče ruskog izvoza, posle 3 meseca skoro rekordnog zamaha, fiksirane najniže cene su primorale izvoznike da odustanu od nekih tržišta.

Teme