Selo&Planina&Grad

PODSTICAJI ZA RAZVOJ I UNAPREĐENJE RURALNOG TURIZMA Koji su uslovi, ko ima pravo, kako se podnosi zahtev, za koju namenu mogu da se koriste…

Foto: Danijela Nišavić

Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o uslovima, načinu dodele i korišćenja sredstava podsticaja za razvoj i unapređenje ruralnog turizma kojom se prvi put za ovu namenu bespovratno dodeljuje 150 miliona dinara. Pravo na dodelu sredstava imaju seoska turistička domaćinstva, salaši i etno kuće evidentirani u informacionom sistemu E-turista za dogradnju, rekonstrukciju i dodatno opremanje postojećih ugostiteljskih objekata za smeštaj. U nastavku teksta pročitajte ko može da konkuriše za podsticaje, koliki je njihov iznos, kako se podnose zahtevi, kao i za koju namenu se mogu potrošiti.

Husein Memić, ministar turzima i omladine Vlade Srbije, dao je ključne informacije koje se se odnose na ove podsticaje, a glavna ideja je da ovaj pilot projekat, postane konstantan, sa značajno većim sredstvima za razvoj ruralnog turizma kroz podsticaje za proširivanje smeštajnih kapaciteta i dodatno opremanje objekata.

Husein Memić, ministar turizma i omladine

Seoski turizam počinje sve više da privlači i strane goste koji su u 2023. godini ostvarili 36 hiljada noćenja u objektima seoskog turizma, što je rast od čak 66 odsto u odnosu na 2022. godinu. U prošloj godini, u registrovanim seoskim turističkim gazdinstvima je ostvareno blizu 30 hiljada dolazaka i 155 hiljada noćenja, što je međugodišnji rast u dolascima za 1 odsto, ali u noćenjima za čak 30 odsto.

Ko može da konkuriše za podsticaje?

Pravo na dodelu sredstava imaju seoska turistička domaćinstva, salaši i etno kuće evidentirani u informacionom sistemu E-turista za dogradnju, rekonstrukciju i dodatno opremanje postojećih ugostiteljskih objekata za smeštaj. Potrebno je da imaju registrovanu ugostiteljsku delatnost, da su katastarske parcele na kojima se projekat izvodi u vlasništvu, suvlasništvu ili zakupu u najmanje tri godine.

Visina podsticaja po projektu

Maksimalana visina podsticaja po projektu je 2,9 miliona dinara uz obavezu sopstvenog učešća u iznosu od 10 odsto ukupne vrednosti investicije.

Кako će zainteresovani moći da podnose zahteve?


Zahtev će se podnositi na obrascu koji će biti objavljen na sajtu Ministarstva turizma i omladine odmah po objavljivanju uredbe u Službenom glasniku. Кrajnji rok za podnošenje zahteva za korišćenje sredstava podsticaja je 15. april 2024. godine. Trenutno je 763 registrovana seoska turistička domaćinstva, što je za 34 odsto više nego pre tačno godinu dana.

Za koju namenu se mogu koristiti sredstva?

Sredstava se mogu koristiti za izgradnju novih, dogradnju postojećih objekata za smeštaj, pratećih objekata. Potom za rekonsturkciju, sanaciju, adaptaciju, opremanje objekata, uređenje prostora.

Postoje i krediti namenjeni za unapređenje kvaliteta turističke ponude


Prethodnih godina smo na raspolaganju imali kreditna sredstva namenjena unapređenju kvaliteta turističke ponude, a za koja su mogla da konkurišu i seoska turistička domaćinstva. Trenutno je iz sredstava ministarstva na raspolaganju 400 miliona dinara za ovu namenu. Seoska turistička domaćinstva su ove kredite uglavnom koristila za izgradnju ili rekonstrukciju smeštajnih kapaciteta ili restauraciju ruralnih objekata u turističke kapacitete. Ovi krediti se realizuju preko Fonda za razvoj, pod povoljnim uslovima, kamatna stopa je jedan odsto na godišnjem nivou, uz valutnu klauzulu, a period otplate 1+6 godina (jedna godina grejs period i šest godina otplate), a za grinfild investicije 2+6 godina.

Teme