Naša priča Povrtarstvo

ANALIZA 2020. Proizvođači šargarepe najveći u regionu, krompir i crni luk stabilni, a kornišoni mogu da ponove uspeh maline (3)

Foto: Danijela Nišavić

Ova godina bila je izvanredna za povrtarsku proizvodnju. Ipak, menjaju se trendovi, kod krompira veliki broj proizvođača napušta ovu proizvodnju, a pojedini se usko specijaliziraju za krompir i crni luk, gde se najavljuju investicije u skladišne kapacitete. Rast proizvodnje ajvara podstiče povećanje površina za uzgoj paprike, proizvođači šargarepe su najveći u regionu, gde se beleži konstanti rast, dok kod kornišona sve veći broj malih gazdinstava se odlučuje za uzgajanje. Đorđe Teofilović, analitičar konsultantske kompanije SEEDEV*, koja duže od 15 godina analizira poljoprivredu i pomaže poljoprivrednicima, kompanijama i institucijama da donesu dobre odluke, analizirao je kretanja glavnih poljoprivrednih proizvoda.

Krompir

Tržište krompira je jako haotično, prošle godine su velike količine krompira uvezene iz Rusije (povratne ture izvoza jabuke), ove godine izvoz krompira u Rusiju ima veliki rast. Veliki broj dobrih proizvođača napušta ovu proizvodnju, ipak ima i onih koji se usko specijalizuju za krompir i luk. Posle roda 2020. izvoz krompira gotovo da ne postoji, što doprinosi visokom pritisku na cenu krompira.

Crni luk

Najavljuju se velike investicije u skladišne kapacitete i vrlo lako se može ponoviti uspešan scenario iz šargarepe. Luk i krompir imaju sličnu tehnologiju proizvodnje i čuvanja pa je moguće da dobri trendovi luka pozitivno utiču na krompir.

Paprika

Najuspešnija priča iz sektora povrća, izvoz godinama prelazi 20 miliona dolara. Ova godina je bila izuzetno loša proizvodna godina za papriku i veliki procenat roda je u drugoj klasi. Rast proizvodnje ajvara poslednjih godina podstiče rast površina pod paprikom.

ANALIZA 2020. Izvoz kukuruza rekordno velik, pšenica mogla bolje, cena soje visoka (1)

ANALIZA 2020. Jabuke za izvoz na rusko i tržište Indije, dobra godina za proizvođače maline, borovnice i šljive (2)

Šargarepa

Investicije nekoliko proizvođača u skladišne kapacitete od pre nekoliko godina koji su prepoznali potencijal i šansu omogućio je da Srbija postane najveći proizvođač u regionu. Trendovi su stabilno pozitivni, izvoz je u dominantno u region i očekuje se nastavak rasta izvoza.


Kornišoni

Proizvodnja sa velikih površina gde se proizvodilo na zemlji uz manji procenat prve i srednje klase sve više prelazi na gajenje na špaliru na malim porodičnim gazdinstvima. Postoji šansa da se ponovi uspešan scenario maline.

*Konsultantska kompanija SEEDEV u IPARD-u se ističe pre svega kvalitetnim biznis planovima, temeljnom analizom projekata i visokom prolaznošću na konkursima i uspešnom realizacijom investicija.

Teme