Naša priča Stočarstvo

ANALIZA 2020. Višak ponude svinjskog mesa obara cenu tovljenika koja je iovako niska (4)

Foto: Pixabay.com

Pandemija, zatvaranje granica i velikog kineskog tržišta, pojava Afričke kuge, rast uvoza svinjskog mesa u Srbiju i pad cena na domaćem tržištu obeležili su 2020. Cena tovljenika je relativno niska i velika je verovatnoća da će tako i ostati jer svinja ima, prerađivači imaju visoke zalihe i tražnja nema značajan rast. S druge strane veliki broj junadi pravi pritisak na cenu junećeg mesa. Đorđe Teofilović, analitičar konsultantske kompanije SEEDEV*, koja duže od 15 godina analizira poljoprivredu i pomaže poljoprivrednicima, kompanijama i institucijama da donesu dobre odluke, analizirao je kretanja glavnih poljoprivrednih proizvoda.

Svinjsko meso

Pojava Afričke kuge svinja u svetu, pre svega u Kini i veliko uništavanje stočnog fonda u toj zemlji je od Kine napravio jedno od najvažniji tržišta svinjskog mesa (Do tada Kina je bila najveći proizvođač i potrošač svinjetine u svetu). Na ovo tržište su robu plasirali svi veliki proizvođači, među kojima i veliki broj evropskih zemalja. Pojava korona virusa dovodi do zatvaranja Kine i prestanka uvoza mesa, između ostalog, u ovu zemlju u trajanju od dva meseca početkom 2020 godine.

KAMPANJA Evropske agencije za bezbednost hrane SRBIJA zemlja VISOKOG rizika od pojave bolesti afričke svinjske kuge

Sve ovo je važno za zemlje Zapadnog Balkana ne zbog Kine kao potencijalnog tržišta, već pre svega zbog stvaranja viška ponude u evropskim zemljama koja mora biti plasirana na sva moguća tržišta. Proizvodnja svinjskog mesa kod vodećih evropskih proizvođača je daleko konkurentnija u odnosu na našu proizvodnju i višak ponude obara cenu što dovodi do rasta uvoza u Srbiju i pada cena na domaćem tržištu. Dodatno korona virus je izazvao veću domaću potrošnju mesa, rast tražnje je bio kod svežeg ali i kod polutrajnog i trajnog programa pa je broj klanja imao rast. Cena tovljenika je relativno niska i velika je verovatnoća da će tako i ostati jer svinja ima, prerađivači imaju visoke zalihe i tražnja nema značajan rast.

ANALIZA 2020. Izvoz kukuruza rekordno velik, pšenica mogla bolje, cena soje visoka (1)

ANALIZA 2020. Jabuke za izvoz na rusko i tržište Indije, dobra godina za proizvođače maline, borovnice i šljive (2)

ANALIZA 2020. Proizvođači šargarepe najveći u regionu, krompir i crni luk stabilni, a kornišoni mogu da ponove uspeh maline (3)

Goveđe meso

Izvoz na tržište Turske je zbog dešavanja u ovoj zemlji, visoke inflacije pre svega, veoma nestabilan. Veliki broj junadi za klanje na domaćem tržištu pravi veliki pritisak na cenu i tradicionalno stabilan sektor ima velike poremećaje u poslednje vreme.

*Konsultantska kompanija SEEDEV u IPARD-u se ističe pre svega kvalitetnim biznis planovima, temeljnom analizom projekata i visokom prolaznošću na konkursima i uspešnom realizacijom investicija.

Teme