Selo&Planina&Grad

JAHORINA IZVANREDNA ZA UČENJE SKIJANJA Više od 60 odsto plavih staza, a znanje prenosi 160 licenciranih instruktora skijanja

Mali skijaš petogodišnjak tek proskijao Foto: Danijela Nišavić

Početnici skijaši, kao i oni koji tek uče da skijaju imaju izvanrednu mogućnost da im znanje i tajne skijanja prenose 160 najboljih licenciranih instruktora, koji rade u 14 registrovanih škola skijanja i snowboard-a na Jahorini. Programi su raznovrsni od individualih, grupnih časova, naprednih Expres i Expert, do ubrzanih kurseva. Za najmlađe skijaše tu su i dva dečija grada, na Poljicama i u Rajskoj dolini, kao i ski vrtić Trnovo. Bebi ski vrtić na stazi Poljice je za ovu sezonu obnovljen i unapređen. A kad proskijaju početnike skijaše očekuje osam plavih staza koje čine 60 odsto od svih staza na olimpijskoj lepotici – 1, 1b, 8, 8a, 8b, 2a, 3a i 7.

Olimpijska kraljica zimskih sportova, planina Jahorina, uz 10 km staza za nordijsko skijanje, 5 km staza za noćno skijanje, raspolaže sa 47 km idealno pripremljenih alpskih ski staza, uređenih po najvišim svetskim standardima, uvezanih u jedinstvenu celinu, kao i 16 instalacija vertikalnog transporta, ukupnog kapaciteta 28.800 skijaša na sat. Skijaši mogu izabrati skijanje na plavim stazama koje su ekvivalent za lake staze, crvenim stazama, koje predstavljaju staze srednje težine, kao i na crnim, odnosno, teškim stazama koje su prilagođene najiskusnijim i najspretnijim skijašima, te je broj istih znatno manji u odnosu na druge dve kategorije, odnosno, boje staza.

Mapa ski staza na Jahorini Foto: OC Jahorina

Od ukupnog broja staza 60% – plave

„Okvirno 60% svih staza na Jahorini zauzimaju plave, što je u mnogome značajno za naše posetitelje i skijaše koji nemaju zavidno iskustvo kad je reč o ovom zimskom sportu. Ono što je zaista karakteristično za Jahorinu jeste da se sve njene staze prepliću, pa se tako veliki broj njih, slobodno možemo reći, račva, a naročito plave staze. Ako to uzmemo u obzir, tada možemo da izdvojimo čak njih 8 – 1, 1b, 8, 8a, 8b, 2a, 3a i 7. Do njih se stiže različitim vrstama instalacija vertikalnog transporta, čiji je izbor zaista veliki, pa tako on može da bude kabinska gondola, šestosed, sidro, a za one najnesigurnije i najmanje spretne, skijaški tepisi. Isti skijaši biraju na osnovu svojih potreba, a neretko, i preferencija“, kaže za Plodnu zemlju Dejan Ljevnaić, direktor OC „Jahorina“.

Registrovanih škola skijanja i snouborda 14, licenciranih instruktora 160

Najmoderniji vid vertikalnog transporta na planini, kabinska gondola Poljice, nedavno je i svečano otvoren, te na vrh istoimene staze redovno prevozi skijaše na jednu od takvih staza. Tako se i oni najmanje spretni mogu pohvaliti kako su se prevezli na vrh Jahorine, a što je još važnije, sigurno spustili na dno staze.

Foto: Danijela Nišavić

Na Jahorini je trenutno zaposleno oko 160 licenciranih instruktora skijanja, dok registrovanih škola skijanja i snowboard-a ima 14

„Ovaj broj se povećava iz godine u godinu, obzirom da takođe svake godine beležimo sve veći broj posetilaca, odnosno, skijaša, te uz činjenicu da povećavamo kapacitete, kada je reč o stazama i instalacijama vertikalnog transporta. Činjenica je da ljudi sve više vole da provode svoje vreme na planini, shvataju dobrobiti, kao i da su sve više svesni da skijaško znanje mora da bude preneseno na pravi način. Stoga su naši instruktori zauzetiji iz godine u godinu, učeći sve početnike na stazama pravilu ponašanja, i pravilnom savladavanju tehnika, što će im u budućnosti omogućiti skijanje puno uživanja“, ukazuje Dejan Ljevnaić.

Učenici su svake sezone sve raznovrsniji, kada je reč o generacijama, pa je često moguće čuti instruktore kako govore da su njihovi učenici imali od 2 do 70 godina starosti.

„Uz pomoć sjajnih instruktora naše ski škole, Olimpijskog centra Jahorina, oni ne samo da će zavoleti ovaj magični zimski sport, sneg, i boravak na planini, no i steći zavidno skijaško znanje, bez obzira na govorno područje iz kojeg dolaze. Našu školu, od ostalih, na Jahorini izdvaja ponuda kurseva za polaznike, kao što su Express i Expert kursevi, odnosno, takozvani UPS metod, koji podrazumeva ubrzani/direktni program obuke u paralelnoj/karving tehnici, na specijalnim skijama, različitih radijusa, uz uobičajene usluge koje svaka ski škola nudi – individualnu i grupnu nastavu”, kaže Ljevnaić.

Pročitajte još

JAHORINA CARES Koje epidemiološke mere se preduzimaju na JAHORINI, kako možete da se brzo testirate na COVID-19…

NOVA kabinska gondola POLJICE Najnovija LED tehnologija sa unutrašnje i spoljašnje strane, brzina šest metra u sekundi… (FOTO)

Cena individualnog časa 30€, za dva polaznika 40€, za tri 45€, 50€ cena časa za 4 polaznika

Cena individualnog časa sa ski instruktorom Olimpijskog centra Jahorina za polaznika iznosi 30€, odnosno okvirno 60KM, za dva polaznika 40€, za tri 45€, dok je 50€ cena časa za 4 polaznika u grupi, ili 100KM. Cena časa je ista bez obzira na dob učenika, obzirom da svaka od njih nosi posebnu vrstu odgovornosti, koju instruktori shvataju zaista ozbiljno.

Dok iskusni skijaši biraju crne staze i uživaju u adrenalinu koji pruža planina, početnicima su na raspolaganju tri moderno opremljena ski poligona, dok su za najmlađe skijaše pripremljeni ski vrtići, odnosno, dva dečija grada, na Poljicama i u Rajskoj dolini, te ski vrtić Trnovo, koji će u funkciji biti u toku zimske sezone 2021/2022.

„Najpopularniji ski vrtić na Jahorini se nalazi na stazi Poljice, i omiljeni je među mališanima i skijašima koji svoje prve skijaške korake žele da naprave na Jahorini. Ovaj ski vrtić je u prošlosti bio opremljen ski liftom tanjir, među našim skijašima, poznatiji pod nazivom bebi lift, i to je bio jedini njegov sadržaj. Pomenuti lift je često bio nefunkcionalan, obzirom na nivo skijanja koji skijaši na ovom delu planine poseduju, a sama staza je imala kontra nagib. Sa namerom da učinimo planinu lepšom, te prvenstveno, prilagodimo je našim skijašima, ispravili smo postojeće greške, i realizovali svaku našu ideju o poboljšanju“, ukazuje Dejan Ljevnaić.

Staze u ski vrtiću uređene su po FIS standardima za početnike, uklonjen je kontra nagib, a samim tim i poteškoće koje je stvarao, te su sada široki i prostrane.

Foto: Danijela Nišavić

Ski vrtić sa dva skijaška tepiha i mnoštvo rekvizita za zabavu na snegu

Vrtić je opremljen sa dva skijaška tepiha, koja su odličan izbor, jer su jako funkcionalna za sve one koji su nesigurni na skijama, kako one najmlađe, tako i pripadnike starije skupine skijaša. One predstavljaju sinonim za pokretnu gumenu traku kojoj skijaši zaista lako pristupaju na skijama.

“Ski vrtić mesto je beskrajne zabave, takođe, uz instaliranu tjubing stazu, koju naši instruktori, pa čak i veliki broj roditelja, rado koriste zajedno sa učenicima, kao vid distrakcije i izvor smeha, kada pažnja pri vrednom učenju o skijanju popusti. Naime, radi se o stazama za sankanje na gumama po plastičnoj podlozi, dužine 100m na Poljicama i 70m u Rajskoj dolini. Ipak, čak i u ski vrtiću, skijašima je potreban predah od skijanja, te se tako u sklopu dečijeg grada nalaze zaista zabavni rekviziti, koje učenici mogu, u toku svog odmora, da iskoriste da se opuste. Sve pomenuto na raspolaganju je našim skijašima kako bi skijanje uvrstili u grupu svojih omiljenih sportova i aktivnosti na snegu, no i uspešno i hrabro osvojili čak i naše crne staze, uz malo više vežbe i volje, za koje sumnjamo da će izostati”, zaključuje za Plodnu zemlju Dejan Ljevnaić, direktor Olimpijskog centra Jahorina.

Teme